Równanie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
chan_rozwielikaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 25 sty 2011, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 1 raz

Równanie macierzy

Post autor: chan_rozwielikaty »

Czy ktoś mógłby sprawdzić moje rozwiązanie?:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y+4z-2u=0\\ 2x+3y-3z-u=0\\ 4x-y+5z+5u=0\end{cases}}\)

jest to układ jednorodny, poniewaz \(\displaystyle{ b_{1} = b_{2} = b_{3} =0}\), a zatem:
1) rzA=rzAu
2) posiada jedno lub nieskończenie wiele rozwiązań

rzA=2 (po przekształceniach macierzy A otrzmaną macierzą jest macierz 2x3)

A zatem:
rzA=rzAu=2 < 4, czyli macierz A posiada nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 4-2=2 parametrów
MINOR BAZOWY macierzy A:
\(\displaystyle{ \left|1 -2\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|2 3\right|}\) ( 2 i 3 )

niech z=t i u=w:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y=2w-4t \\ 2x+3y=w+3t\end{cases}}\)

po rozwiązaniu układu równań otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{8w-6t}{7} \\ y=\frac{-3w+11t}{7} \\ z=t \\ u=w \end{cases}}\)
Nie mam pewności co do końcowego rozwiązania, proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Równanie macierzy

Post autor: kristoffwp »

Na oko masz źle. Według mnie widać, że \(\displaystyle{ u=0}\). Powinni zabronić nauczania tego na studiach. Czemu to ma służyć?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równanie macierzy

Post autor: Psiaczek »

Na pewno dobrze przepisałaś treść? Gdy utworzysz wyznacznik z drugiej, trzeciej i czwartej kolumny macierzy współczynników to nie otrzymasz zera, jeśli ja dobrze liczę. Wydaje mi się że celem autora zadania było aby pierwsze równanie pomnożone przez dwa dodać drugie równanie dawało trzecie równanie, ale na razie tak nie jest
chan_rozwielikaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 25 sty 2011, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 1 raz

Równanie macierzy

Post autor: chan_rozwielikaty »

zaraz sparwdzę-- 16 mar 2011, o 11:18 --niestety, sprawdziłam i równanie jest poprawnie spisane:/
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Równanie macierzy

Post autor: kristoffwp »

Psiaczek pisze:Na pewno dobrze przepisałaś treść? Gdy utworzysz wyznacznik z drugiej, trzeciej i czwartej kolumny macierzy współczynników to nie otrzymasz zera, jeśli ja dobrze liczę. Wydaje mi się że celem autora zadania było aby pierwsze równanie pomnożone przez dwa dodać drugie równanie dawało trzecie równanie, ale na razie tak nie jest
Z tego samego powodu napisałem, że \(\displaystyle{ u=0}\). Może warto po ludzku to policzyć?
ODPOWIEDZ