Układ oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny - Cramer

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mati7302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2010, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 27 razy

Układ oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny - Cramer

Post autor: mati7302 »

dla jakich parametrow "m" ten uklad jest oznaczony nieoznaczony i sprzeczny?

\(\displaystyle{ \begin{cases}
3x+z= 1\\
mx-my+z= -m\\
x+my+z= 3\\
\end{cases}}\)

obliczylem wyznacznik a pozniej z niego delte ktora wynosi 25. m1 i m2 wyszlo odpowiednio 5 i 0.
jezeli podstawie ktorakolwiek z nich to wyznacznik wychodzi 0, wiec jest to uklad nieoznaczony?
Ale jesli wstawie zero to rowniez otrzymuje cos takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+z= 1\\
z= 0\\
x= 3\\ \end{cases}}\)


czyli sprzecznosc.

jak to poprawnie zapisac slownie?
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Układ oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny - Cramer

Post autor: epicka_nemesis »

Dobrze masz - powinienieś napisać, że gdy m przyjmuje wartość 0 lub 5 to układ jest sprzeczny. Z kolei aby układ był nieoznaczony, to po dokonaniu pewnych opreacji powinniśmy otrzymac równanie postaci 0=0.
ODPOWIEDZ