Wyznaczyć \(\displaystyle{ e^{At}}\) jeśli
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{rrr}0&1\\-3&-4\end{array}\right]}\)
usunięto link
Ale nie wiem jak policzyć nadal macierz Jordana
Macierz w wykładniku
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz w wykładniku
Dla tej macierzy to chyba proste. Widać, że jak dodamy \(\displaystyle{ 1}\) do przekątnej, to mamy macierz osobliwą, zerującą się na wektorze \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\phantom-1\\-1\end{array}\right)}\). Ślad macierzy jest \(\displaystyle{ -4}\), więc drugą wartością własną jest \(\displaystyle{ -3}\). I rzeczywiście, jak dodamy \(\displaystyle{ 3}\) do przekątnej, to mamy macierz zerującą się na \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\phantom-1\\-3\end{array}\right)}\).
Mamy więc
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}\phantom-0&\phantom-1\\-3&-4\end{array}\right)=\left(\begin{array}{cc}\phantom-1&\phantom-1\\-1&-3\end{array}\right)\,\left(\begin{array}{cc}-1&\phantom-0\\\phantom-0&-3\end{array}\right)\,\left(\begin{array}{cc}\phantom-1&\phantom-1\\-1&-3\end{array}\right)^{-1}}\).
Mamy więc
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}\phantom-0&\phantom-1\\-3&-4\end{array}\right)=\left(\begin{array}{cc}\phantom-1&\phantom-1\\-1&-3\end{array}\right)\,\left(\begin{array}{cc}-1&\phantom-0\\\phantom-0&-3\end{array}\right)\,\left(\begin{array}{cc}\phantom-1&\phantom-1\\-1&-3\end{array}\right)^{-1}}\).