Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
obliczyć macierz odwrotną do macierzy:
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 4&1&1\\-1&2&-1\end{bmatrix} \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2\\0&1\\1&0\end{array}\right]}\)
Z tego co obliczyłam wychodzi mi macierz kwadratowa \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&9\\-2&0\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ det(A) = 18}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{det(A)} \cdot D^t}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 5&-2\\9&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{5}{18} &- \frac{2}{18} \\ \frac{9}{18} &0\end{bmatrix}}\)
Czy wszystkie obliczenia są poprawne ?
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 4&1&1\\-1&2&-1\end{bmatrix} \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2\\0&1\\1&0\end{array}\right]}\)
Z tego co obliczyłam wychodzi mi macierz kwadratowa \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&9\\-2&0\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ det(A) = 18}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{det(A)} \cdot D^t}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 5&-2\\9&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{5}{18} &- \frac{2}{18} \\ \frac{9}{18} &0\end{bmatrix}}\)
Czy wszystkie obliczenia są poprawne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
Nie za bardzo rozumiem Twoją wskazówkę. Postępowałam tak jak w schemacie. Macierz otrzymaną z mnożenia transponowałam i pomnożyłam przez \(\displaystyle{ \frac{1}{det(A)}}\)
Macierz odwrotna
rozumiem. Ale moja wskazowka się tyczy tylko tego, zebyś potrafiła sama sprawdzic czy jest ok
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
Jeśli chodzi Ci o to, abym pomnożyła macierz odwrotną przez macierz otrzymaną z mnożenia to, wychodzi mi brzydka macierz 2x2 z ułamkami
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
Co Ty do mnie gadasz Proszę powiedz mi co i jak, bo ten przykład w takim razie wykracza tak daleko za moje matematyczne pojęcie, że pomimo szczerych chęci sobie z nim nie poradzę
Macierz odwrotna
Tu jest do bani. Macierz dopełnień masz mieć\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 5&-2\\9&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{5}{18} &- \frac{2}{18} \\ \frac{9}{18} &0\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
Masz racje, ominełam zrobienie macierzy dopiełnień, bo nie wiedziałam, jak zrobić to na przykładzie 2x2 (3x3 trzaskam, aż miło ).
\(\displaystyle{ D = \begin{bmatrix} 0&-2\\-9&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0& -\frac{9}{18} \\ \frac{2}{18} & \frac{5}{18} \end{bmatrix}}\)
Teraz ok ?
\(\displaystyle{ D = \begin{bmatrix} 0&-2\\-9&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0& -\frac{9}{18} \\ \frac{2}{18} & \frac{5}{18} \end{bmatrix}}\)
Teraz ok ?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2011, o 14:23 przez Moniczka91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&9\\-2&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ D = \begin{bmatrix} 0&2\\-9&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ D ^{t} = \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0& -\frac{9}{18} \\ \frac{2}{18} & \frac{5}{18} \end{bmatrix}}\)
Obliczałam wszystko i sprawdziłam na kalkulatorze internetowym, wyniki mam takie same, jednak mnożąc macierz odwrotną przez macierz otrzymaną z mnożenia wychodzi mi \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\) Co to oznacza Panie Miodek
\(\displaystyle{ D = \begin{bmatrix} 0&2\\-9&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ D ^{t} = \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{18} \cdot \begin{bmatrix} 0&-9\\2&5\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0& -\frac{9}{18} \\ \frac{2}{18} & \frac{5}{18} \end{bmatrix}}\)
Obliczałam wszystko i sprawdziłam na kalkulatorze internetowym, wyniki mam takie same, jednak mnożąc macierz odwrotną przez macierz otrzymaną z mnożenia wychodzi mi \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\) Co to oznacza Panie Miodek
Ostatnio zmieniony 4 mar 2011, o 15:11 przez Moniczka91, łącznie zmieniany 1 raz.