Hej
Czy jest jakiś sposób aby dzielić macierz przez macierz lub liczbę przez macierz ?? Wiem, że na pewno można dzielić macierz przez liczbę, ale czy można robić na odwórt ?? Szukałem informacji na ten temat w wikipedii ale nic nie znalazłem
Czy można dzielić liczbę oraz macierz przez macierz?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 mar 2011, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolecity
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Czy można dzielić liczbę oraz macierz przez macierz?
Liczbę przez macierz to ciężko
Ale macierz przez macierz... hm, jeśli rozumiesz dzielenie jako "mnożenie przez odwrotność" to dla niektórych macierzy jest to wykonalne
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}=A:B=A\cdot B^{-1}}\)
Istnieją takie macierze, które posiadają macierz odwrotną i wtedy można to przemnożyć przez inną macierz.
Ale macierz przez macierz... hm, jeśli rozumiesz dzielenie jako "mnożenie przez odwrotność" to dla niektórych macierzy jest to wykonalne
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}=A:B=A\cdot B^{-1}}\)
Istnieją takie macierze, które posiadają macierz odwrotną i wtedy można to przemnożyć przez inną macierz.