wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

wyznacznik macierzy

Post autor: mar_mar »

mam obliczyć \(\displaystyle{ \det(AB)}\), gdzie

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{c}2\\-2\\1\\-3\end{array} \right]}\)

\(\displaystyle{ B=\left[ \begin{array}{cccc}3& -2 &-2& 1\end{array}\right]}\).

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanie, bo ja sama nie mam pomysłu, co z tym zrobić
Ostatnio zmieniony 1 mar 2011, o 16:31 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Klamry to [latex]...[/latex] ( / a nie \ )
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: lukasz1804 »

Wyznacz iloczyn \(\displaystyle{ AB}\). Jest to tak naprawdę liczba (można ten obiekt traktować jako macierz \(\displaystyle{ 1\times 1}\) i wtedy jej wyznacznik jest równy tej liczbie).
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

wyznacznik macierzy

Post autor: mar_mar »

lukasz1804 pisze:Wyznacz iloczyn \(\displaystyle{ AB}\). Jest to tak naprawdę liczba (można ten obiekt traktować jako macierz \(\displaystyle{ 1\times 1}\) i wtedy jej wyznacznik jest równy tej liczbie).

hm... czyli co? jak to ma wyglądać?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: lukasz1804 »

Jak się mnoży macierze? Pierwszy wyraz razy pierwszy + drugi razy drugi + ... itd. Tutaj \(\displaystyle{ 2\cdot 3+(-2)\cdot(-2)+1\cdot(-2)+(-3)\cdot 1=5}\).
Liczba 5 jest jedynym elementem macierzy AB, więc jej wyznacznik jest równy 5.
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

wyznacznik macierzy

Post autor: mar_mar »

lukasz1804 pisze:Jak się mnoży macierze? Pierwszy wyraz razy pierwszy + drugi razy drugi + ... itd. Tutaj \(\displaystyle{ 2\cdot 3+(-2)\cdot(-2)+1\cdot(-2)+(-3)\cdot 1=5}\).
Liczba 5 jest jedynym elementem macierzy AB, więc jej wyznacznik jest równy 5.
i to już koniec zadania???
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: lukasz1804 »

Dokładnie, to już koniec.

Pozdrawiam
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

wyznacznik macierzy

Post autor: mar_mar »

lukasz1804 pisze:Dokładnie, to już koniec.

Pozdrawiam

myślałam że to jest bardziej skomplikowane i dłuższe... dziękuję
ODPOWIEDZ