Witam,
mam rozwiązać takie równanie macierzowe: \(\displaystyle{ X\cdot X^T=X^2+A}\) gdzie macierz \(\displaystyle{ A}\) jest dana i odwracalna. Mam problem z lewą stroną równania, czy mogę ten iloczyn zapisać jako macierz jednostkową? Z góry dzięki za pomoc Pozdro
Wylicz macierz X
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
Wylicz macierz X
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 13:54 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
Wylicz macierz X
Tak myślałem, ale jak w takim razie to policzyć gdy \(\displaystyle{ A=[1,1;-3,0]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
Wylicz macierz X
ok, dzięki
-- 28 lut 2011, o 17:06 --
tak zrobiłem, i o ile dobrze pomnożyłem macierze wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ [ a^{2}+ b^{2},ac+bd;ac+bd, c^{2}+ d^{2}]= X^{2}+A}\)
a z tym to już totalnie nie wiem co zrobić-- 28 lut 2011, o 17:08 --może istnieje jakaś własność transpozycji dzięki której pozbywamy się jej z tego równania? szukałem ale niczego takiego nie znalazłem, może ktoś zna taką własność?
-- 28 lut 2011, o 17:06 --
tak zrobiłem, i o ile dobrze pomnożyłem macierze wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ [ a^{2}+ b^{2},ac+bd;ac+bd, c^{2}+ d^{2}]= X^{2}+A}\)
a z tym to już totalnie nie wiem co zrobić-- 28 lut 2011, o 17:08 --może istnieje jakaś własność transpozycji dzięki której pozbywamy się jej z tego równania? szukałem ale niczego takiego nie znalazłem, może ktoś zna taką własność?