wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego

Post autor: kieubass »

proszę o pomoc ponieważ piszę rozbójnika z algebry i mam problem z zadaniami z baz...
wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ g: \mathbb{R}^4 \rightarrow \mathbb{R}^3}\) danego wzorem:
\(\displaystyle{ g((x_1,x_2,x_3,x_4))=(x_1-x_2+x_3-x_4,x_1+x_2+x_3+x_4,x_2+x_4)}\)
bardzo proszę o pomoc...

jądro:
\(\displaystyle{ kerg}\) wyszło mi \(\displaystyle{ lin{(1,0,-1,0),(0,1,0,-1)}}\)
obraz:
\(\displaystyle{ img}\) wyszło mi \(\displaystyle{ lin{(1,1,0),(-1,1,1),(1,1,0),(-1,1,1)}}\) dwa są liniowo zależne więc je wykreśliłem czyli rząd=2
dobrze?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego

Post autor: »

Aby wyznaczyć jądro i obraz, należy podać ich bazy. Odpowiedź powinna być sformułowana np. tak:
\(\displaystyle{ \ker g = lin \{(1,0,-1,0),(0,1,0,-1)\}\\
Im g = lin \{(1,1,0),(-1,1,1)\}}\)


Q.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego

Post autor: kieubass »

czyli dobrze mi wyszło?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wyznaczyć jądro i rząd przekształcenia liniowego

Post autor: »

Tak, zwróciłem jedynie uwagę na sformułowanie odpowiedzi.

Q.
ODPOWIEDZ