podprzestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

podprzestrzeń liniowa

Post autor: kieubass »

Niech
\(\displaystyle{ U = \{(x_1, x_2, x_3, x_4, x_5) ; x_1 + 2x_2 - 3x_3 = 0 \wedge x_1 - x_5 = 0\}}\) .
(a) Wykazać, że \(\displaystyle{ U}\) jest podprzestrzenią liniowa przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^5}\).
(b) Wyznaczyć bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ U}\).
pomóżcie bo nie wiem jak to zrobić...
sorki ale wkradł się mały błąd, nie te minusy i ich nie odczytało, stąd wyszło jak mnożenie, przepraszam za błąd.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 11:41 przez kieubass, łącznie zmieniany 2 razy.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

podprzestrzeń liniowa

Post autor: »

kieubass pisze:\(\displaystyle{ U = \{(x_1, x_2, x_3, x_4, x_5) ; x_1 + 2x_2 − 3x_3 = 0 \wedge x_1 − x_5 = 0\}}\)
Ale to w ogóle nie jest przestrzeń liniowa, bo na przykład:
\(\displaystyle{ (6,1,-1,0,0)\in U}\) oraz \(\displaystyle{ (12,2,-1,0,0)\in U}\), ale \(\displaystyle{ (6,1,-1,0,0)+(12,2,-1,0,0)\notin U}\)

Q.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

podprzestrzeń liniowa

Post autor: kieubass »

czy mógłby ktoś to zadanie sprawdzić po mojej poprawce?
ODPOWIEDZ