Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Witam,
czy mógłby mi ktoś wytlumaczyc na czym polega ta metoda ? Bardzo łopatologicznie bym prosil poniewaz nie moge zrozumiec z definicji tej metody i to w jaki sposob ona wplywa na macierz przy obliczaniu wyznacznika Znam wzor ale nie wiem jak dopisywac i co do macierzy ;/
Pozdrawiam!
czy mógłby mi ktoś wytlumaczyc na czym polega ta metoda ? Bardzo łopatologicznie bym prosil poniewaz nie moge zrozumiec z definicji tej metody i to w jaki sposob ona wplywa na macierz przy obliczaniu wyznacznika Znam wzor ale nie wiem jak dopisywac i co do macierzy ;/
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&-13&4&1 \\-2&-4&2&1\\3&-10&3&1\\-7&0&1&0\end{array}\right]}\)
To jest przyklad macierzy z ktorej musze obliczyc wyznacznik. Do tej pory robilem tylko 3x3 to proste metoda Sarussa ale wogole nie ogarniam tej metody Laplace'a, zreszta jestem laik co do macierzy.
Ps. Jeszcze jednej nei rozumiem rzeczy przy tej metodzie, jak skreslac ten kolumny i wiersze, jak tworzyc minory itp czyli wsszystko od podstaw ;/ nt.
To jest przyklad macierzy z ktorej musze obliczyc wyznacznik. Do tej pory robilem tylko 3x3 to proste metoda Sarussa ale wogole nie ogarniam tej metody Laplace'a, zreszta jestem laik co do macierzy.
Ps. Jeszcze jednej nei rozumiem rzeczy przy tej metodzie, jak skreslac ten kolumny i wiersze, jak tworzyc minory itp czyli wsszystko od podstaw ;/ nt.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
No to np. Rozwińmy względem 4 wiersza ten wyznacznik, czyli:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}2&-13&4&1\\-2&-4&2&1\\3&-10&3&1\\-7&0&1&0\end{vmatrix}=(-7) \cdot (-1)^{4+1} \cdot \begin{vmatrix}-13&4&1\\-4&2&1\\-10&3&1\end{vmatrix}+0 \cdot (-1)^{4+2} \cdot \begin{vmatrix}2&4&1\\-2&2&1\\3&3&1\end{vmatrix}+1 \cdot (-1)^{4+3} \begin{vmatrix}2&-13&1\\-2&-4&1\\3&-10&1\end{vmatrix}+0 \cdot (-1)^{4+4} \begin{vmatrix}2&-13&4\\-2&-4&2\\3&-10&3\end{vmatrix}=...}\)
Ogólnie "poruszasz" się po 4 wierszu i to będzie \(\displaystyle{ a_{41} \cdot}\) dopełnienie algebraiczne tego elementu, czyli wyznacznik macierzy powstały przez usunięcie 4 wiersza i 1 kolumny pomnożony razy \(\displaystyle{ (-1)^{4+1}}\) itd. aż dolecisz do końca wiersza.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}2&-13&4&1\\-2&-4&2&1\\3&-10&3&1\\-7&0&1&0\end{vmatrix}=(-7) \cdot (-1)^{4+1} \cdot \begin{vmatrix}-13&4&1\\-4&2&1\\-10&3&1\end{vmatrix}+0 \cdot (-1)^{4+2} \cdot \begin{vmatrix}2&4&1\\-2&2&1\\3&3&1\end{vmatrix}+1 \cdot (-1)^{4+3} \begin{vmatrix}2&-13&1\\-2&-4&1\\3&-10&1\end{vmatrix}+0 \cdot (-1)^{4+4} \begin{vmatrix}2&-13&4\\-2&-4&2\\3&-10&3\end{vmatrix}=...}\)
Ogólnie "poruszasz" się po 4 wierszu i to będzie \(\displaystyle{ a_{41} \cdot}\) dopełnienie algebraiczne tego elementu, czyli wyznacznik macierzy powstały przez usunięcie 4 wiersza i 1 kolumny pomnożony razy \(\displaystyle{ (-1)^{4+1}}\) itd. aż dolecisz do końca wiersza.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Ok, i teraz obliaczam wartosc tych wyznacznikow metoda Sarrusa i sumuje je, dont ya ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
możesz tak zrobić. Wykonujesz proste obliczenia. 2 wyznaczniku musisz tylko wyliczyć, bo przy 2 innych masz 0 *...
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Aha, kumam, ile powinno wyjsc w tym pierwwszym wyznaczniku ? Bo nie wiem czy sie nie walnalem gdzies w obliczeniach ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Moglbys mi jeszcze to rozpisac bo nie wychodzi ani mi ani mojemu bratu to -3 ;D
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
\(\displaystyle{ -13 \cdot 2 \cdot 1 + 4 \cdot 1 \cdot (-10) +(-4) \cdot 3 \cdot 1 -1 \cdot 2 (-10)-1\cdot 3 \cdot (-13)-4\cdot (-4) \cdot 1=-26-40-12+20+39+16=-78+75=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Ok, czyli teraz -3*(-7), obliczyc drugi wyznacznik z sumowac i wychodzi tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
tam jeszcze jest \(\displaystyle{ (-1)^5=-1}\). dalej policzyć następny wyznacznik i koniec;)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Laplace'a - Wytlumaczenie
Uhh dzieki za cierpliwosc i pomoc teraz przynajmniej cos tam swita pod kopułą ;d Dzieki wielkie