Ad.1. Rozwiąż ukł.rów.metodą Koneckera-Capellego
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_1+3x_2-x_3+2x_4=1 \\ x_1-2x_2+2x_3-x_4=-1 \\ 3x_1- x_3+2x_4=0 \end{cases}}\)
Błagam o pomoc i bardzo przepraszam o zapis zadania ale jeszcze nie wiem jak poprawnie zapisywać.
Z góry bardzo bardzo dziękuję. Mój mail coolketi@gmail.com
Metoda Kroneckera-Capellego Równanie
Metoda Kroneckera-Capellego Równanie
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 16:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- bigi1991
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Metoda Kroneckera-Capellego Równanie
Należ wyznaczyć rząd macierzy \(\displaystyle{ \left[A|b\right]}\) i z twierdzenia wywnioskować ile jest rozwiązań.
Zapis macierzy \(\displaystyle{ \left[A|b\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2 & 3 & -1 & 2 & | & 1\\
1 & -2 & 2 & -1 & | & -1\\
3 & 0 & -1 & 2 & | & 0\end{array}\right]}\)
Liczysz rząd i jest zadanie rozwiązane
Sory za brak Latex-a.
Zapis macierzy \(\displaystyle{ \left[A|b\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2 & 3 & -1 & 2 & | & 1\\
1 & -2 & 2 & -1 & | & -1\\
3 & 0 & -1 & 2 & | & 0\end{array}\right]}\)
Liczysz rząd i jest zadanie rozwiązane
Sory za brak Latex-a.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 17:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Metoda Kroneckera-Capellego Równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 x_1 + 3x_2 - x_3 + 2x_4 = 1 \\
x_1 - 2x_2 + 2x_3 - x_4 = -1 \\
3x_1 - x_3 + 2x_4=0
\end{cases}}\)-- 25 lut 2011, o 18:20 --tylko chodzi o to że ja wogóle nie wiem o co chodzi z macierzami i reszty też nie potrafię policzyć. Z góry bardzo dziękuję
x_1 - 2x_2 + 2x_3 - x_4 = -1 \\
3x_1 - x_3 + 2x_4=0
\end{cases}}\)-- 25 lut 2011, o 18:20 --tylko chodzi o to że ja wogóle nie wiem o co chodzi z macierzami i reszty też nie potrafię policzyć. Z góry bardzo dziękuję
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 17:12 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .