Zbadać liczbę rozwiązań układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tomecki21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2011, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka

Zbadać liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: Tomecki21 »

Zbadać liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru k

\(\displaystyle{ \begin{cases}kx+y+z=1\\
x+ky+z=1\\
x+y+kz=1\end{cases}}\)


Miałem takie coś na egzaminie, nie bardzo wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 16:13 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zbadać liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: Crizz »

Najlepiej spróbuj rozwiązać ten układ wzorami Cramera. Policz wszystkie potrzebne wyznaczniki i zastanów się, kiedy będą równe zeru lub różne od zera.
Tomecki21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2011, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka

Zbadać liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: Tomecki21 »

nie bardzo wiem jak to zrobić mógłby mi ktoś podpowiedzieć coś więcej?:P
miodzio1988

Zbadać liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: miodzio1988 »

wzory cramera do ręki i wstawiasz. Problem to?
ODPOWIEDZ