Wyznacznik 4x4 do sprawdzenia.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patrykos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz

Wyznacznik 4x4 do sprawdzenia.

Post autor: patrykos91 »

Mógłby ktoś skomentować czy dobrze zrobiony?

\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left[\begin{array}{cccc}1&3&2&0\\2&1&0&8\\1&1&3&5\\0&2&1&3\end{array}\right]}\)



Wyznacznik \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&3&2&0\\2&1&0&8\\1&1&3&5\\0&2&1&3\end{array}\right| = \left|\begin{array}{cccc}1&3&2&0\\0&-5&-4&8\\0&-2&1&0\\0&2&1&3\end{array}\right| = 1 * \left(-1 \right) ^{1+1} *\left|\begin{array}{ccc}-5&-4&8\\-2&1&0\\2&1&3\end{array}\right| = -71}\)

Operacje elementarne na macierzy to było \(\displaystyle{ w_{2}-2w_{1} \rightarrow w_{3}-w_{1}}\) . Wykreśliłem pierwszy wiersz i pierwszą kolumne jak widać.

Jeśli dobrze zrozumiałem tą metode to powinno być dobrze , jeśli źle , to prosze o wyjaśnienie metody , i podanie dobrego wyniku.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznacznik 4x4 do sprawdzenia.

Post autor: xanowron »

\(\displaystyle{ w_{3}-w_{1}}\) jeszcze raz sprawdź. A metoda jest ok.
ODPOWIEDZ