macierz- układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
paulap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2011, o 21:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tm

macierz- układ równań z parametrem

Post autor: paulap »

Dla jakich wartości parametru m układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (2-m)x+y+2z=0 \\ 2x+(1-m)y+2z=0 \\ 2x+y+(2-m)z=0 \end{cases}}\) ma niezerowe rozwiązania?

Policzyłam wyznacznik \(\displaystyle{ \neq 0 \Rightarrow m \neq 0}\) lub \(\displaystyle{ m \neq 5}\) ale nie wiem czy to o to w ogóle chodzi i jak rozwiązać to zadanie, z góry dziękuję ze pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 11:34 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

macierz- układ równań z parametrem

Post autor: »

Jeśli wyznacznik jest różny od zera, to układ ma dokładnie jedno rozwiązanie i jest nim oczywiście \(\displaystyle{ [0,0,0]}\). Jeśli zaś wyznacznik jest równy zero, to w ogólności układ może być albo sprzeczny, albo mieć nieskończenie wiele rozwiązań (czyli w szczególności niezerowe rozwiązania). A ten układ sprzeczny nie jest nigdy.

Q.
ODPOWIEDZ