równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
asius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 8 sty 2011, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie macierzowe

Post autor: asius »

proszę o pomoc w rozwiązaniu macierzy, niewiem jak się do tego zabrac bo wyznacznik jest równy 0 więc macierze nie posiadają macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}1&-1\\2&-2\end{array}\right]X\left[ \begin{array}{ccc}1&-3\\2&-6\end{array} \right] =\left[\begin{array}{ccc}2&-6\\2&-12\end{array} \right]}\)
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

równanie macierzowe

Post autor: Kamil Wyrobek »

Moment... ale co tu właściwie jest do robienia? ;> 3 macierze... xD
To jest zadanie typu:

\(\displaystyle{ A \cdot X = B}\)? Czy jak?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie macierzowe

Post autor: »

asius pisze:\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}1&-1\\2&-2\end{array}\right]X\left[ \begin{array}{ccc}1&-3\\2&-6\end{array} \right] =\left[\begin{array}{ccc}2&-6\\2&-12\end{array} \right]}\)
Jeśli dobrze przepisałaś, to wystarczy zauważyć, że wyznacznik prawej strony jest niezerowy, a wyznacznik lewej strony jest zerowy, tak więc lewa strona nie może być równa prawej, czyli taka macierz \(\displaystyle{ X}\) nie istnieje.

Q.
ODPOWIEDZ