ślad macierzy - dowieść nierówność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

ślad macierzy - dowieść nierówność

Post autor: aid »

Jak dowieść, że:

\(\displaystyle{ tr (AB \cdot B^tA^t) \leqslant tr (A) \cdot tr (B)}\)?

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, o 09:59 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

ślad macierzy - dowieść nierówność

Post autor: »

aid pisze:\(\displaystyle{ tr (AB \cdot B^tA^t) \leqslant tr (A) \cdot tr (B)}\)
Ale to nieprawda, na przykład dla:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}3&3\\3&3\end{bmatrix}\\ B=\begin{bmatrix}1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)

Q.
aid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

ślad macierzy - dowieść nierówność

Post autor: aid »

Okej. A jeśli do wzoru wprowadzić poprawkę:

\(\displaystyle{ tr (AB \cdot B^tA^t) \leqslant tr (AA^t) \cdot tr (BB^t)}\)?
ODPOWIEDZ