witam wszystkich niestety nie mam jak tego napsiać w programie Latex bo nie ma go skad ściągnąć. mam tu mały problem z takim oto równaniem
A jest macierzą wymiaru 3x3, B jest macierzą wymiaru 1x3.
Macierz C jest wymiaru 1x2
Obliczyć równanie A*X=B^{t}*C
wyliczyć trzeba z tego równania X
B^{t} to jest macierz transponowana B.
Macierz A ma następujący układ:
4 1 4
1 -1 -4
-1 4 1
Macierz B ma następujący układ:
1 2 7
Macierz C ma następujący układ:
2 -5
Jeśli ma ktoś pomysł jak rozwiązać to równanie to niech napisze bo ja nie mam zielonego pojęcia
PS. jeśli ktoś miałby do tego ejscze ten progrma Latex to niech zarzuci linkagdzie mogę go ściagnąć sobie bo patrzałem do tego tematu o kursie do programu LaTeX ale nie ma tam linka żeby ściagnać sobie ten program
problem z mnożeniem macierzy :/
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
problem z mnożeniem macierzy :/
To nie jest program... ;] Poprostu piszesz normalnie w treści posta kod w LaTexu (instrukcję jak wspomniałeś znalazłeś ), umieszczając go między znacznikami
[ Dodano: 15 Grudzień 2006, 23:02 ]
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}4&1&4\\1&-1&-4\\-1&4&1\end{array}\right]
B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&7\end{array}\right]
C=\left[\begin{array}{ccc}2&-5\end{array}\right]
B^{T}=\left[\begin{array}{c}1\\2\\7\end{array}\right]
B^{T}C=\left[\begin{array}{cc}2&-5\\4&-10\\14&-35\end{array}\right]
X=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right]
AX=\left[\begin{array}{cc}4a+c+4e&4b+d+4f\\a-c-4e&b-d-4f\\-a+4c+e&-b+4d+f\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}2&-5\\4&-10\\14&-35\end{array}\right]}\)
Wystarczy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}4a+c+4e=2\\4b+d+4f=-5\\a-c-4e=4\\b-d-4f=-10\\-a+4c+e=14\\-b+4d+f=-35\end{array}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex] [/tex]
[ Dodano: 15 Grudzień 2006, 23:02 ]
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}4&1&4\\1&-1&-4\\-1&4&1\end{array}\right]
B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&7\end{array}\right]
C=\left[\begin{array}{ccc}2&-5\end{array}\right]
B^{T}=\left[\begin{array}{c}1\\2\\7\end{array}\right]
B^{T}C=\left[\begin{array}{cc}2&-5\\4&-10\\14&-35\end{array}\right]
X=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right]
AX=\left[\begin{array}{cc}4a+c+4e&4b+d+4f\\a-c-4e&b-d-4f\\-a+4c+e&-b+4d+f\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}2&-5\\4&-10\\14&-35\end{array}\right]}\)
Wystarczy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}4a+c+4e=2\\4b+d+4f=-5\\a-c-4e=4\\b-d-4f=-10\\-a+4c+e=14\\-b+4d+f=-35\end{array}}\)