baza, wymiar
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
baza, wymiar
Witam serdecznie,
troszke głupio mi na wstępie prosić o pomoc. Jednak mam mało czasu dlatego pisze.
mam dwa zadanka z w/w tematu.
Zad 1.
Wyznacz wymiar i bazę:
\(\displaystyle{ lin{(1,-1,0,2), (2,0,-1,1), (-2,1,-2,1), (-2,3,-3,-2)}}\)
i teraz prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem czy dobrze główkuje.. tworze sobie macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&2\\2&0&-1&1\\-2&1&-2&1\\-2&3&-3&-2\end{array}\right]}\)
następnie poprzez elementarne działania zeruje sobie kolumny i wykreślam wyzerowane. Każde wykreślenie to 1 rząd. Po policzeniu wychodzi mi że rząd tej macierzy wynosi 3. Tzn że ta baza opiera się na 3 liniowo niezależnych wektorach. Ale w takiej sytuacji ile wynosi wymiar? i jak wyznaczyć te 3 wektory niezależne z 4?
Zad 2.
Wyznacz wymiar i bazę jądra przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f: R^{5} \rightarrow R^{4}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ A_{f} = \left[\begin{array}{ccccc}1&2&-1&4&0\\-2&1&-3&-3&-5\\2&-3&0&1&2\\3&-1&4&5&7\end{array}\right]}\)
tego zadania nie jestem w ogóle w stanie zrobić dlatego byłbym wdzięczny jakby ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczył.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie!
Pozdrawiam.
troszke głupio mi na wstępie prosić o pomoc. Jednak mam mało czasu dlatego pisze.
mam dwa zadanka z w/w tematu.
Zad 1.
Wyznacz wymiar i bazę:
\(\displaystyle{ lin{(1,-1,0,2), (2,0,-1,1), (-2,1,-2,1), (-2,3,-3,-2)}}\)
i teraz prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem czy dobrze główkuje.. tworze sobie macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&2\\2&0&-1&1\\-2&1&-2&1\\-2&3&-3&-2\end{array}\right]}\)
następnie poprzez elementarne działania zeruje sobie kolumny i wykreślam wyzerowane. Każde wykreślenie to 1 rząd. Po policzeniu wychodzi mi że rząd tej macierzy wynosi 3. Tzn że ta baza opiera się na 3 liniowo niezależnych wektorach. Ale w takiej sytuacji ile wynosi wymiar? i jak wyznaczyć te 3 wektory niezależne z 4?
Zad 2.
Wyznacz wymiar i bazę jądra przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f: R^{5} \rightarrow R^{4}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ A_{f} = \left[\begin{array}{ccccc}1&2&-1&4&0\\-2&1&-3&-3&-5\\2&-3&0&1&2\\3&-1&4&5&7\end{array}\right]}\)
tego zadania nie jestem w ogóle w stanie zrobić dlatego byłbym wdzięczny jakby ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczył.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 11:56 przez anders90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
baza, wymiar
wiesz wydaje mi się że jest to moc danej bazy na określonej płaszczyźnie. czyli w tym przypadku będzie to maksymalna ilość niezależnych wektorów tak?miodzio1988 pisze:a co to jest wymiar?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
baza, wymiar
mam rozumieć w takim razie że wymiar jest zawsze równy sumie niezależnych wektorów w danej bazie płaszczyzny?
a co z drugim zadaniem? potrafiłby ktoś może conieco z niego wytłumaczyć?
dzięki za zainteresowanie!
a co z drugim zadaniem? potrafiłby ktoś może conieco z niego wytłumaczyć?
dzięki za zainteresowanie!
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
baza, wymiar
Jądro to przestrzeń wektorów które przechodzą w tym przekształceniu liniowym na wektory zerowe.
A określenie "suma wektorów" do wymiaru jest trochę niefortunne, zastanów się dlaczego.
A określenie "suma wektorów" do wymiaru jest trochę niefortunne, zastanów się dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
baza, wymiar
póki co doszedłem do tego że wypadałoby każdy wektory przyrównać do 0 i rozwiązać takie układ równań. Czy tak? ale co dalej to nie mam pojęcia...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
baza, wymiar
w dalszym ciągu nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać zadanie 2 z jądrem przekształceń. Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego krok po kroku.
z góry bardzo dziękuje!!!!
z góry bardzo dziękuje!!!!