wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Post autor: Pneumokok »

Witam po raz kolejny, zapewne nieostatni
Wiem, iż mam już jeden temat odnośnie wyznacznika aktywny, jednak jeśli chcę napisać nową wiadomość uparcie dokleja mi ją do wiadomości poprzedniej, co powoduje że moja odpowiedź nie jest widoczna...
Wobec czego jestem zmuszony załozyć nowy temat, przepraszam za śmiecenie, niestety nie byłem w stanie dojść co powoduje taką a nie inną sytuację :/


Liczę więc wyznacznik takowej macierzy:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8&6&-3\\-20&15&-8\\-5&-4&2\end{bmatrix}}\)

I wychodzi mi takie coś, korzystając ponownie z reguły Sarrusa, ponownie , czyli przepisuję 2 pierwsze kolumny po prawej, ,,kreskuję od lewej" i dodaję iloczyny, po czym ,,kreskuję od prawej" i iloczyny odejmuje od wcześniej obliczonych:

\(\displaystyle{ [(8\cdot 15\cdot 2) + (6\cdot (-8)\cdot (-5)) + ((-3)\cdot (-20)\cdot (-4))] - [((-5)\cdot 15\cdot (-3)) + ((-4)\cdot( -8)\cdot 8) + (2\cdot (-20)\cdot 6)] = (240+240-240) - (75+256-240)=240-(331-240)=240-91=149}\)


Wynik powinien wyjść -1, tak twierdzi kalkulator na tej stronie, a także jeden znaleziony w necie.... Nie mogę się nigdzie doszukać błędu, liczyłem kilkakrotnie... Co mogę robić źle?
Z góry dziękuję za każdą próbę oświecenia mnie


@Aflish - bez LaTeXa wydawało mi się czytelniej, ale ok od teraz będę robił jak trzeba
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 21:36 przez Pneumokok, łącznie zmieniany 2 razy.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ 5 \cdot 15 \cdot 3 \neq 75}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Post autor: mateuszek89 »

\(\displaystyle{ (-5) \cdot (15) \cdot (-3)=225}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 17:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ardianmucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Somewhere
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Post autor: ardianmucha »

\(\displaystyle{ \left[ \left( 8 \cdot 15 \cdot 2 \right) + \left( 6 \cdot -8 \cdot -5 \right) + \left( -3 \cdot -20 \cdot -4 \right) \right] - \left[ \left( -5 \cdot 15 \cdot -3 \right) + \left( -4 \cdot -8 \cdot 8 \right) + \left( 2 \cdot -20 \cdot 6 \right) \right]}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 17:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

wyznacznik 3x3 - przepraszam za spam...

Post autor: Pneumokok »

Aaa... Ale dałem ciała Faktycznie, teraz \(\displaystyle{ 240 - (225+256-240) = 240-241=-1}\).
Czasem spojrzenie z dystansu pomaga, dziekuję serdecznie
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 17:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ