Sprawdzić czy zbiór jest podprzestrzenią wektorową - problem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Sprawdzić czy zbiór jest podprzestrzenią wektorową - problem

Post autor: kamilrun »

Witam, mam zadanie jak w temacie o następujących danych:
\(\displaystyle{ U=\{(2x, x+y, 0 ,1): x,y \in R\}}\)

W odpowiedziach jest napisane, że ten zbiór wektorów nie należy do przestrzeni, bo np wektor (0,0,0,0) do tego zbioru nie należy. Chcąc jednak to udowodnić, to dochodzę do pewnego momentu i nie wiem dalej co zrobić.

\(\displaystyle{ \vec{u} = (2x_1, x_1 + y_1, 0 ,1)}\)
\(\displaystyle{ \vec{v} = (2x_2, x_2 + y_2, 0 ,1)}\)

\(\displaystyle{ \alpha_1, \alpha_2 \in R}\)

\(\displaystyle{ \alpha_1 \vec{u} + \alpha_2 + \vec{v} = (2\alpha_1x_1+2\alpha_2x_2, \alpha_1x_1+\alpha_2x_2+\alpha_1y_1 +\alpha_2y_2, 0 , \alpha_1+ \alpha_2)}\)

I dalej nie mam pojęcia jak to udowadniać.. zwykle w miejscu, gdzie teraz jest warunek, że x,y mają należeć do liczb rzeczywistych były jakieś równania i do tego wtedy przyrównywałem, jednak teraz ich nie ma. Jak mam potraktować to, że x,y należą do liczb rzeczywistych??

Dziękuje z góry za pomoc!
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Sprawdzić czy zbiór jest podprzestrzenią wektorową - problem

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ [2x; x+y; 0; 1]= x[2;1;0;0] + y[0; 1; 0; 0] + [0; 0; 0; 1]}\)

i teraz weź dowolny wektor

\(\displaystyle{ [a,b,c,d]}\) i rozpisz jaka kombinacje liniowa tych trzech pozostalych ( bazowych)
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Sprawdzić czy zbiór jest podprzestrzenią wektorową - problem

Post autor: kamilrun »

Przepraszam, ale ja dopiero zaczynam się uczyć algebry i nie wiem, co to jest kombinacja liniowa, bazy itd. Chciałbym się nauczyć wszystkiego od podstaw, więc nie chce zaczynać sto rzeczy naraz.

Nie mógłbyś mi powiedzieć na moim przykładzie co jest źle itd??
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Sprawdzić czy zbiór jest podprzestrzenią wektorową - problem

Post autor: sushi »

kombinacja liniowa i bazy sa wczesniej niz to co teraz podales
ODPOWIEDZ