Wyznacznik AB=BA
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
Zadanie jest takie, znaleśc macierz B spełniającą równanie \(\displaystyle{ AB=0}\) i \(\displaystyle{ BA=0}\)
Zero jest wyznacznikiem macierzy. A macierz A wygląda następująco: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right]}\)
Chyba jest na to jakiś wzór ale nie mogłem znaleśc go.
Zero jest wyznacznikiem macierzy. A macierz A wygląda następująco: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right]}\)
Chyba jest na to jakiś wzór ale nie mogłem znaleśc go.
Wyznacznik AB=BA
\(\displaystyle{ B}\) podajesz w postaci ogolnej i wstawiasz do swoich dwoch rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
Chodzi ci o coś takiego, że \(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
Próbowałem liczyc w ten sposób i to raczej metoda prób i błędów. Musi byc jakiś wzór na to.
Próbowałem liczyc w ten sposób i to raczej metoda prób i błędów. Musi byc jakiś wzór na to.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
Miałem to zadanie na egzaminie (egzamin na szczęscie zdany) tylko, że tego akurat nie zrobiłem. Kumpel zrobił to wg. jakiegoś schematu. A macierz B ma byc w takiej postaci a Ja mam znaleśc niewiadome a b c d.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
To tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}a+3b&2a+6b\\c+3d&2c+6d\end{array}\right]=(a+3b)(2c+6d)-(2a+6b)(c+3d)=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}a+2c&b+2d\\3a+6c&3b+6d\end{array}\right]=(a+2c)(3b+6d)-(b+2d)(3a+6c)=0}\)
mamy teraz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (a+2c)(3b+6d)-(b+2d)(3a+6c)=0\\(a+3b)(2c+6d)-(2a+6b)(c+3d)=0\end{cases}}\)
Wszystko się zgadza, bo jeżeli źle robię to nie ma sensu brnąc w to dalej..
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}a+3b&2a+6b\\c+3d&2c+6d\end{array}\right]=(a+3b)(2c+6d)-(2a+6b)(c+3d)=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&6\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}a+2c&b+2d\\3a+6c&3b+6d\end{array}\right]=(a+2c)(3b+6d)-(b+2d)(3a+6c)=0}\)
mamy teraz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (a+2c)(3b+6d)-(b+2d)(3a+6c)=0\\(a+3b)(2c+6d)-(2a+6b)(c+3d)=0\end{cases}}\)
Wszystko się zgadza, bo jeżeli źle robię to nie ma sensu brnąc w to dalej..
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
Macierz B nie może byc macierzą zerową a wynik też nie jest taką macierzą tylko wyznacznikiem który równa się zeru, muszę znaleśc niewiadome a b c d gdzie najwyżej 3 z nich mogą byc 0
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Wyznacznik AB=BA
To zaraz zaraz coś tu nie tak...
Więc ma być:
\(\displaystyle{ AB=0\wedge BA=0}\)
czy też
\(\displaystyle{ \det(AB)=0\wedge \det(BA)=0}\) ?
Chyba jakoś zapisujesz tak dziwnie...
Więc ma być:
\(\displaystyle{ AB=0\wedge BA=0}\)
czy też
\(\displaystyle{ \det(AB)=0\wedge \det(BA)=0}\) ?
Chyba jakoś zapisujesz tak dziwnie...
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik AB=BA
\(\displaystyle{ \det(AB)=0\wedge \det(BA)=0}\) zero jest skalarem (jako wyznacznik)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Wyznacznik AB=BA
Ok więc teraz już jasne.
Więc jak dla mnie oczywiste jest:
\(\displaystyle{ \det (AB)=\det A\det B=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ \det (BA)=\det B\det A=0}\)
i również mamy, że \(\displaystyle{ \det A=0}\),
zatem macierz \(\displaystyle{ B}\) może być macierzą dowolną a w szczególności osobliwą i zerową, aby spełnić zadane równanie.
Więc jak dla mnie oczywiste jest:
\(\displaystyle{ \det (AB)=\det A\det B=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ \det (BA)=\det B\det A=0}\)
i również mamy, że \(\displaystyle{ \det A=0}\),
zatem macierz \(\displaystyle{ B}\) może być macierzą dowolną a w szczególności osobliwą i zerową, aby spełnić zadane równanie.