Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
Mam pare pytan a mianowicie. Jak profesor liczy jakies rownanie metoda Gaussa to wynik ma zawsze dobrze .... Ja naprzykład robiąc jakies zadanie wyjdzie mi macierz jednostkowa ale wynik mam inny ..... Zrobie za pare dni znów(zebym nie pamietal liczb) i znow mam macierz jednostkowa i wynik znow inny .... Jak to zrobic zeby isc w kierunku poprawnego wyniku?
jest jakas metoda na to? tzn wiem ze pierw ustwia sie jedynke wiodąca w pierwszym wierszu a pod nia zera. ale co dalej? Czasami wyjdze mi poprawny wynik czasami nie mimo ze mam macierz jednostkowa a wynik z kosmosu ....
jest jakas metoda na to? tzn wiem ze pierw ustwia sie jedynke wiodąca w pierwszym wierszu a pod nia zera. ale co dalej? Czasami wyjdze mi poprawny wynik czasami nie mimo ze mam macierz jednostkowa a wynik z kosmosu ....
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
nie robić błędów rachunkowychJak to zrobic zeby isc w kierunku poprawnego wyniku?
Taka jak podał profesorjest jakas metoda na to?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
ale stosujac sie do zalecen . ustawiajac jedynke wiodaca i pod nia zera i pozniej kombinowac mam szanse 50/50 ze wyjdzie dobrze .... dojsc do jednostkowej jest latwo ale wynik czasami sie nie zgadza ...
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
ale jak? Licze zawsze DOBRZE ..... mam macierz jednostkową ale wynik sie nie zgadza ....
ps. po ustawieniu 1 wiadacej i pod nia zera co dalej? tzn jaka jest nastepna kolejnosc? Ustawienie zer w ostatnim wierszu i jedynka na koncu? i pozniej dalej?
ps. po ustawieniu 1 wiadacej i pod nia zera co dalej? tzn jaka jest nastepna kolejnosc? Ustawienie zer w ostatnim wierszu i jedynka na koncu? i pozniej dalej?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
Zacznij od stworzenia macierzy jednostkowej w lewym, górnym rogu, a potem twórz jedynki po przekątnej dalej. Daj jakiś przykład, zrobimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-2&-3&1|&3\\2&-2&-5&0|&-10\\4&1&2&1|&17\\3&0&1&1|&12\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-2&-3&1|&3\\2&-2&-5&0|&-10\\4&1&2&1|&17\\3&0&1&1|&12\end{bmatrix} w_{1} -w_{4}, w_{3}-w_{4} \begin{bmatrix} 1&-2&-4&0|&-9\\2&-2&-5&0|&-10\\1&1&1&0|&5\\3&0&1&1|&12\end{bmatrix} w_{2}-2w_{1}, w_{3}-w_{1} \begin{bmatrix} 1&-2&-4&0|&9\\0&2&3&0|&8\\0&-1&-3&0|&-4\\3&0&1&1|&12\end{bmatrix} w_{1}+w_{2}, w_{2}+w_{3} \begin{bmatrix} 1&0&-1&0|&-1\\0&1&0&0|&4\\0&-1&-3&0|&-4\\3&0&1&1|&12\end{bmatrix} w_{3}+w_{2}, w_{4}-3w_{1} \begin{bmatrix} 1&0&-1&0|&-1\\0&1&0&0|&4\\0&0&-3&0|&0\\0&0&4&1|&15\end{bmatrix} w_{3} * (-1/3) \begin{bmatrix} 1&0&-1&0|&-1\\0&1&0&0|&4\\0&0&1&0|&0\\0&0&4&1|&15\end{bmatrix} w_{1}+w_{3}, w_{4}-4w_{3} \begin{bmatrix} 1&0&0&0|&-1\\0&1&0&0|&4\\0&0&1&0|&0\\0&0&0&1|&15\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x1&\\x2&\\x3&\\x4&\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} -1&\\4&\\0&\\15&\end{bmatrix}}\)
dobrze to jest?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x1&\\x2&\\x3&\\x4&\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} -1&\\4&\\0&\\15&\end{bmatrix}}\)
dobrze to jest?
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
wstaw wynik do swojego układu równan i sam zobacz. Jak bedzie zle to poszukamy bledu
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
Wstaw to co Ci wyszło do swojego układu równan. Zobaczysz czy jest ok
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x_{1}-2x_{2}-3x_{3}+x_{4}=3\\2x_{1}-2x_{2}-5x_{3}=-10\\4x_{1}+x_{2}+2x_{3}+x_{4}=17\\3x_{1} +x_{3}+x_{4}=12 \end{array}}\)
i jak mam to wstawic? nie czaje
i jak mam to wstawic? nie czaje
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 12:36 przez timon22, łącznie zmieniany 1 raz.
Metoda Gaussa pare nurtujących pytan
a co niby wyliczyles?\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x1&\\x2&\\x3&\\x4&\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} -1&\\4&\\0&\\15&\end{bmatrix}}\)