Witam. Muszę odwrócić macierz złożoną z liczb zespolonych. Jak to zrobić?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1-i&1+i\\i&2+i\end{bmatrix}}\)
Nie mogę skorzystać z metody dopisania macierzy jednostkowej i dalej z operacji elementarnych, bo można je przeprowadzić tylko na liczbach rzeczywistych, prawda? Więc jak?
odwracanie macierzy liczb zespolonych
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
odwracanie macierzy liczb zespolonych
akurat w przypadku macierzy 2x2 istnieje ładny wzór na macierz odwrotną... poszukaj.
zresztą:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1-i&1+i\\i&2+i\end{bmatrix} \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}=I}\)
wystarczy rozwiązać układ i znalesc abcd;)
zresztą:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1-i&1+i\\i&2+i\end{bmatrix} \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}=I}\)
wystarczy rozwiązać układ i znalesc abcd;)
odwracanie macierzy liczb zespolonych
Dlaczego? Te wszystkie operacje elementarne są ok dla liczb z dowolnego ciała.Nie mogę skorzystać z metody dopisania macierzy jednostkowej i dalej z operacji elementarnych, bo można je przeprowadzić tylko na liczbach rzeczywistych, prawda? Więc jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 17:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
odwracanie macierzy liczb zespolonych
Bo na wykładzie podane zostało: "pomnożenie dowolnego wiersza/kolumny macierzy przez dowolną liczbę rzeczywistą różną od zera". Naprawdę można?pipol pisze:Dlaczego? Te wszystkie operacje elementarne są ok dla liczb z dowolnego ciała.
odwracanie macierzy liczb zespolonych
Tak można.TeTaim pisze:Bo na wykładzie podane zostało: "pomnożenie dowolnego wiersza/kolumny macierzy przez dowolną liczbę rzeczywistą różną od zera". Naprawdę można?pipol pisze:Dlaczego? Te wszystkie operacje elementarne są ok dla liczb z dowolnego ciała.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
odwracanie macierzy liczb zespolonych
Najlepsze rozwiązanie to: \(\displaystyle{ \frac{1}{\det A} \cdot A^{D}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 23:57 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .