Mam funkcję \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}+3x+7}\).
Za \(\displaystyle{ x}\) wstawiamy macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1\\2&1\end{bmatrix}}\)
Wiem że w przypadku \(\displaystyle{ x^{2}}\) po prostu mnożymy macierz przez siebie.
W przypadku \(\displaystyle{ 3x}\) każdy element mnożymy przez 3.
Natomiast co w przypadku gdy występuje te +7. Wiem że z definicji wynika to tak że dodajemy 7 do odpowiadającego sobie elementu. Czyli tak jak by tworzymy macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 7&0\\0&0\end{bmatrix}}\)
i dodajemy?
Macierz i stosowanie funkcji na macierzy.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Macierz i stosowanie funkcji na macierzy.
\(\displaystyle{ 7=7x^0}\)
czyli
\(\displaystyle{ 7A^0=7I.}\)
czyli
\(\displaystyle{ 7A^0=7I.}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy