Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
Witam !
Szukałem informacji o tej metodzie jak ją zastosować do układu cramera i układu nxk.
Wiem już, że macierz trzeba przekształcić do postaci schodkowej
I tu pytania:
1. Czy wyznacznik musi być różny od zera przy wyznaczaniu gaussem ?
2. Czy pierwszy element macierzy schodkowej zawsze jest różny od 0 ?
3. Czy należy dążyć do tego aby w ostatnim wierszu były same zera ? Czy tylko jeżeli to jest możliwe ?
4. Czy jest jakaś kolejność przy wyznaczaniu postaci schodkowej macierz ? Bo zauważyłem, że zawsze na początku mnożymy pierwszy wiersz przez współczynnik pierwszego elementu wiersza 2 i dodajemy go do 2 wiersza, to samo z 3,4.
5. Kiedy już wyznaczę postać schodkową co dalej ? Nie mogę tego zrozumieć dokładnie jak z przykładów z sieci wyłaniają się nagle rozwiązania czasami dziwne, bo nie są konkretne np. 2,1,3 tylko 2t itp. z dodatkowym współczynnikiem
Szukałem informacji o tej metodzie jak ją zastosować do układu cramera i układu nxk.
Wiem już, że macierz trzeba przekształcić do postaci schodkowej
I tu pytania:
1. Czy wyznacznik musi być różny od zera przy wyznaczaniu gaussem ?
2. Czy pierwszy element macierzy schodkowej zawsze jest różny od 0 ?
3. Czy należy dążyć do tego aby w ostatnim wierszu były same zera ? Czy tylko jeżeli to jest możliwe ?
4. Czy jest jakaś kolejność przy wyznaczaniu postaci schodkowej macierz ? Bo zauważyłem, że zawsze na początku mnożymy pierwszy wiersz przez współczynnik pierwszego elementu wiersza 2 i dodajemy go do 2 wiersza, to samo z 3,4.
5. Kiedy już wyznaczę postać schodkową co dalej ? Nie mogę tego zrozumieć dokładnie jak z przykładów z sieci wyłaniają się nagle rozwiązania czasami dziwne, bo nie są konkretne np. 2,1,3 tylko 2t itp. z dodatkowym współczynnikiem
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 15:32 przez vitar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
Generalnie już rozumiem rozwiązywanie układu gdzie jest n równań i n niewiadomych (macierz kwadratowa)
tj.
1. Wyznaczanie macierzy schodkowej aby skasować niewiadome
2. Rozwiązywanie układu od dołu w górę
Jednak,weźmy przykład z wikipedi:
Przykład pod nagłówkiem "Rozwiązywanie układów równań liniowych"
Dlaczego za x4 zostało podłożone t, skoro wyszło 0=0 ?
tj.
1. Wyznaczanie macierzy schodkowej aby skasować niewiadome
2. Rozwiązywanie układu od dołu w górę
Jednak,weźmy przykład z wikipedi:
Przykład pod nagłówkiem "Rozwiązywanie układów równań liniowych"
Dlaczego za x4 zostało podłożone t, skoro wyszło 0=0 ?
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
No wlasnie dlatego, że wyszło \(\displaystyle{ 0=0}\) możemy stwierdzić, że ostatnie rownanie nie ma znaczenia. Zatem ilosc niewiadomych zostaje taka sama , ale ilosc rownan maleje. Patrzymy na twierdzenie K-C i mamy odpowiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
1. czyli jak wyjdzie 0=0 to za tą niewiadomą zawsze podstawiamy zmienną ?
2. Twierdzenie K-C odnosi się tylko do równań n liniowych z k niewiadomymi czy ma też zastosowanie do układów równań n liniowych z n niewiadomymi ? Czy może w przypadku tych ostatnich liczy się wyznacznik macierzy głównej który musi być różny od 0 ?
2. Twierdzenie K-C odnosi się tylko do równań n liniowych z k niewiadomymi czy ma też zastosowanie do układów równań n liniowych z n niewiadomymi ? Czy może w przypadku tych ostatnich liczy się wyznacznik macierzy głównej który musi być różny od 0 ?
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
1. Tą tzn którą?
2. \(\displaystyle{ k}\) przecież może być równe \(\displaystyle{ n}\)...
2. \(\displaystyle{ k}\) przecież może być równe \(\displaystyle{ n}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
1. W przykładzie z wikipedii, kiedy 0=0, za x4 podstawiamy zmienną t. Kiedy tak się zeruje zawsze podstawiamy taką zmienną ? Wtedy też rozwiązania ze zmiennymi ? (tak jak miało to miejsce w tym przykładzie)
2. Czyli K-C ma zastosowanie zarówno dla macierzy kwadratowych jak i prostokątnych
Gdzieś widziałem jak w przykładzie był liczony wyznacznik macierzy 3x3 i kiedy był różny od 0, pisało "czyli możemy użyć metody gaussa" . I mam to w pamięci. Czy wyznacznik macierzy jest tu do czegokolwiek potrzebny ?
2. Czyli K-C ma zastosowanie zarówno dla macierzy kwadratowych jak i prostokątnych
Gdzieś widziałem jak w przykładzie był liczony wyznacznik macierzy 3x3 i kiedy był różny od 0, pisało "czyli możemy użyć metody gaussa" . I mam to w pamięci. Czy wyznacznik macierzy jest tu do czegokolwiek potrzebny ?
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
1. Zależy ile tych zmiennych i równań jest.
2. Tak
Wyznacznik tylko do wzorów Cramera
2. Tak
Wyznacznik tylko do wzorów Cramera
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pytanie o metodę gaussa w układach równań liniowych
Teraz znalazłem przykład. I wiem, że jeżeli wyznacznik macierzy głównej kwadratowej jest równy 0 to wtedy nie można działać wzorami Cramera tylko metodą Gaussa i wynik wychodzi ze zmiennymi bo w ostatnim równaniu będzie 0=0.