4 niewiadome, 2 równania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mflbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

4 niewiadome, 2 równania

Post autor: mflbn »

\(\displaystyle{ \begin{cases} -1x_{1} +2x_{2} +3x_{3}=0 \\ -1x_{1} -4x_{2} -3x_{3} +2x_{4}=k \end{cases}}\)

Czy dla każdej wartości parametru k układ ma rozwiązanie? i dlaczego?

z 3 niewiadomymi sobie radzę, tutaj już nie mam pewności

Układ byłby sprzeczny, gdy w macierzy rozszerzonej [A|B] któryś z wierszy macierzy A zerowałby się, a macierzy B nie?
miodzio1988

4 niewiadome, 2 równania

Post autor: miodzio1988 »

Układ byłby sprzeczny, gdy w macierzy rozszerzonej [A|B] któryś z wierszy macierzy A zerowałby się, a macierzy B nie?
Zgadza się. Ale to najpierw eliminacje Gaussa trzeba zrobić, żeby takie cudo nam wyszło
mflbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

4 niewiadome, 2 równania

Post autor: mflbn »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&2&1&0 \left|0\\-1&-4&-3&2 \left|k\end{bmatrix}}\)

~działania na operacjach elementarnych

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&-2&-1&0 \left| 0\\0&-3&-2&1 \left|\frac{1}{2}k\end{bmatrix}}\)

czyli tutaj nie może być układ sprzeczny?
miodzio1988

4 niewiadome, 2 równania

Post autor: miodzio1988 »

Nie może
ODPOWIEDZ