Nie wiem co robić z wyrażeniami np. \(\displaystyle{ (x-2)^2}\), stosować wzór skróconego mnożenia czy jak?
Np. muszę rozłożyć \(\displaystyle{ \frac{3x^2-18x+28}{(x-2)^2(x-3)}}\). Wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{3x^2-18x+28}{(x-2)^2(x-3)} = \frac{A}{x-2} + \frac{B}{(x-2)^2} + \frac{C}{x-3}}\)
Mnożę stronami przez lewy mianownik, wychodzi (nie wiem czy dobrze):
\(\displaystyle{ 3x^2-18x+28= A(x+2)(x-3)+B(x-3)+C(x-2)^2}\)
W przypadku A zastosowałem wzór skróconego mnożenie, a może powinno być \(\displaystyle{ A(x-2)^3(x-3)}\)?
Jak obliczyć A, B i C?
Rzokład funkcji wymiernej na ułamki proste
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Rzokład funkcji wymiernej na ułamki proste
powinno być \(\displaystyle{ A(x-2)(x-3)}\) ale sądzę, że to była przypadkowa pomyłka. Następnie wymnażasz wszystko i porządkujesz wielomian po prawej stronie tzn. musisz wiedzieć co będzie przy \(\displaystyle{ x^2,x}\) oraz wyraz wolny.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
Rzokład funkcji wymiernej na ułamki proste
Faktycznie, mój bład..
Czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ 3x^2-18x+28=Ax^2-5Ax+6A+Bx-3B+Cx^2-4C}\) tak? Jeśli tak, to co dalej?
O ile proste przykłady (czyli bez potęg) kminie, to tego nie...
Czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ 3x^2-18x+28=Ax^2-5Ax+6A+Bx-3B+Cx^2-4C}\) tak? Jeśli tak, to co dalej?
O ile proste przykłady (czyli bez potęg) kminie, to tego nie...
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Rzokład funkcji wymiernej na ułamki proste
końcówka źle \(\displaystyle{ (x-2)^2=x^2-4x+4}\). Dalej uporządkuj wielomian. Musisz wiedzieć co jest przy \(\displaystyle{ x^2}\), co jest przy \(\displaystyle{ x}\), a dalej wyraz wolny, żeby potem porównać to z lewą stroną.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
Rzokład funkcji wymiernej na ułamki proste
Ok, udalo mi się wyliczyć \(\displaystyle{ B=-4}\)oraz \(\displaystyle{ C=1}\), ale nie mam pojęcia jak wyliczyć A
EDIT:
Takie coś \(\displaystyle{ \frac{4x - 5}{(x + 1 ) \, ( x - 2 )}}\) to potrafię liczyć bez problemu-- 13 lut 2011, o 21:17 --Inne przykład, nie mam pojęcia jak to zrobić:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^4-1}}\)
Traktować to jako \(\displaystyle{ x^4-1^4}\) i rozkładać wg. wzoru \(\displaystyle{ (a-b)(a^3+a^2b+ab^2+b^3)}\)?
EDIT:
Takie coś \(\displaystyle{ \frac{4x - 5}{(x + 1 ) \, ( x - 2 )}}\) to potrafię liczyć bez problemu-- 13 lut 2011, o 21:17 --Inne przykład, nie mam pojęcia jak to zrobić:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^4-1}}\)
Traktować to jako \(\displaystyle{ x^4-1^4}\) i rozkładać wg. wzoru \(\displaystyle{ (a-b)(a^3+a^2b+ab^2+b^3)}\)?