macierz transponowana
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
macierz transponowana
czyli np. jakich? Bo miałem to na wykładzie ale nie wiem do czego to stosować bo na ćwiczeniach w niczym jej nie używaliśmyjetix pisze:Do wykonywania innych bardziej sensownych operacji w teorii macierzy.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz transponowana
Np. do znajdywania macierzy odwrotnej.
Często spotyka się w pewnych zagadnieniach tzw. sprzężenie macierzy, które również jest związane z transpozycją.
Czasem jak piszemy jakiś tekst i chcemy wykonać mnożenie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a\\b\\c\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} x&y&z\end{bmatrix}}\)
to ekonomiczniej jest napisać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&c\end{bmatrix}^T \cdot \begin{bmatrix} x&y&z\end{bmatrix}}\)
(to takie praktyczne).
Pozdrawiam.
Często spotyka się w pewnych zagadnieniach tzw. sprzężenie macierzy, które również jest związane z transpozycją.
Czasem jak piszemy jakiś tekst i chcemy wykonać mnożenie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a\\b\\c\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} x&y&z\end{bmatrix}}\)
to ekonomiczniej jest napisać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&c\end{bmatrix}^T \cdot \begin{bmatrix} x&y&z\end{bmatrix}}\)
(to takie praktyczne).
Pozdrawiam.
macierz transponowana
jeżeli nie wiesz jak transponowac to najprosciej jest zapamietac " czytamy poziomo piszemy pionowo" jak to zapamietasz to kazdą macierz transponujesz.