Dana jest macierz i wektor, oblicz..

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mflbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Dana jest macierz i wektor, oblicz..

Post autor: mflbn »

Witam, nie za bardzo wiem jak się zabrać za to, mile widziane wskazówki, nie musi być pełne rozwiązanie.

Dana jest macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&-1&0&5\\2&2&-1&-3\end{array}\right]}\) i wektor \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}-1\\2\end{array}\right]}\).

a) Wyznacz rozwiązanie ogólne i rozwiązanie bazowe nieujemne układu równań \(\displaystyle{ Ax=b}\)
b) Podać przykład szczególnego rozwiązania tego układu, w którym suma współrzędnych jest równa 12.

Pozdrawiam
miodzio1988

Dana jest macierz i wektor, oblicz..

Post autor: miodzio1988 »

wszystko do macierzy i od razu bawisz się Gaussem. Problem to?
ODPOWIEDZ