Witam wszystkich jak mam obliczyć ten wyznacznik?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\\2&-3& 3& 1&-2\end{array}\right|}\)
Zapoznaj sie regulaminem forum, post poprawilem. Kuch2r
wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
wyznacznik
tak jak kazdy inny tylko musisz jeszcze dopisac na koncu to co jest na poczatku. powinnien on wygladac tak:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\\2&-3& 3& 1&-2\\2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\end{array}\right|}\)
Mam nadzieje, ze nigdzie sie nie pomylilem
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\\2&-3& 3& 1&-2\\2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\end{array}\right|}\)
Mam nadzieje, ze nigdzie sie nie pomylilem
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rozejrzyj sie troche
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik
no tak ale jest możliwość żeby ten wyznacznik "skrócić" do postaci 3 na 3 tylko właśnie nie wiem jak to zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
wyznacznik
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\3&-1&-5&-3&-2\\5&-6& 4&2&-4\\2&-3& 3& 1&-2\end{array}\right|= ft|\begin{array}{ccccc}2&1&2&3&2\\3&-2&7&5&-1\\5&0&-3&0&0\\5&-6& 4&2&-4\\2&-3& 3& 1&-2\end{array}\right|=5\left|\begin{array}{cccc}1&2&3&2\\-2&7&5&-1\\-6& 4&2&-4\\-3& 3& 1&-2\end{array}\right|-3\left|\begin{array}{cccc}2&1&3&2\\3&-2&5&-1\\5&-6&2&-4\\2&-3&1&-2\end{array}\right|= -10\left|\begin{array}{cccc}1&2&3&2\\-2&7&5&-1\\3&-2&-1&2\\-3& 3& 1&-2\end{array}\right|+\frac{3}{2}\left|\begin{array}{cccc}2&1&3&2\\3&-2&5&-1\\5&-6&2&-4\\-4&6&-2&4\end{array}\right|= -10\left|\begin{array}{cccc}1&2&3&2\\-2&7&5&-1\\3&-2&-1&2\\0&1&0&0\end{array}\right|+\frac{3}{2}\left|\begin{array}{cccc}2&1&3&2\\3&-2&5&-1\\5&-6&2&-4\\1&0&0&0\end{array}\right|= -10\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\-2&5&-1\\3&-1&2\end{array}\right|-\frac{3}{2}\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\-2&5&-1\\-6&2&-4\end{array}\right|= -10\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\-2&5&-1\\3&-1&2\end{array}\right|+3\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\-2&5&-1\\3&-1&2\end{array}\right|=-7\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\-2&5&-1\\3&-1&2\end{array}\right|}\)