Dzielenie wielomianów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
darkghost90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów

Dzielenie wielomianów

Post autor: darkghost90 »

W tytule się nie mieściło. Jak znaleźć resztę z dzielenia wielomianu nie dokonując dzielenia?

I jeśli można prosic o rozwiązanie tego zadania (treśc powyżej) krok po kroku:

\(\displaystyle{ W(x)= \text{det} \left[\begin{array}{ccc}x&1&1\\1&x&1\\1&1&x\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ Q(x)= x^{2} - 4}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 17:45 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: rtuszyns »

Przypadkiem nie powinno być:

\(\displaystyle{ W(x)=\det \left[\begin{array}{ccc}x&1&1\\1&x&1\\1&1&x\end{array}\right]}\) ?
darkghost90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów

Dzielenie wielomianów

Post autor: darkghost90 »

Tak, sorry, nie tą funkcję wpisałem.

O ilę się nie myle, to wychodzi \(\displaystyle{ x^3-3x+2}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 17:46 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ