Witam!
Mam problem z zadaniem w którym mam podane wektory \(\displaystyle{ a=(1,2,0)}\); \(\displaystyle{ b=(-1,3,5)}\). Mam znaleźć wektor c który tworzy bazę z wektorami \(\displaystyle{ a, b}\).
Jak to zrobić? Podejrzewam że oblicza się jakoś ten wektor \(\displaystyle{ c}\), a nie wymyśla się z głowy takiego wektora \(\displaystyle{ c}\) który jest liniowo niezależny z wektorami \(\displaystyle{ a, b}\).
baza wektorów
baza wektorów
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 13:20 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 17:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mały, wielki świat
- Pomógł: 2 razy
baza wektorów
W takim przypadku wystarczy że weźmiesz iloczyn wektorowy podanych wektorów - powstały wektor będzie liniowo niezależny, więc wszystkie trzy stworzą bazę przestrzeni trój wymiarowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
baza wektorów
Można liczyć, a można wymyślić jakiś wektor i potem pokazać, że jest liniowo niezależny z danymi wektorami.
Wektor \(\displaystyle{ c}\) możesz sobie zapisać jako \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3)}\) i sprawdzić kiedy jest liniowo niezależny (sprawdzasz w dowolny sposób) z danymi wektorami (to wystarczy do tego, żeby układ \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) był bazą).
Można też powiedzieć od razu, że wystarczy wziąć np. \(\displaystyle{ c= \epsilon_1=(1,0,0)}\) i pokazać, że rzeczywiście dostaniemy wtedy bazę. Najłatwiej jest dobierać właśnie wektory z bazy kanonicznej.
Wektor \(\displaystyle{ c}\) możesz sobie zapisać jako \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3)}\) i sprawdzić kiedy jest liniowo niezależny (sprawdzasz w dowolny sposób) z danymi wektorami (to wystarczy do tego, żeby układ \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) był bazą).
Można też powiedzieć od razu, że wystarczy wziąć np. \(\displaystyle{ c= \epsilon_1=(1,0,0)}\) i pokazać, że rzeczywiście dostaniemy wtedy bazę. Najłatwiej jest dobierać właśnie wektory z bazy kanonicznej.
baza wektorów
a jak to sprawdzić? układ równań? jak tak to jak taki układ ma wyglądać?xanowron pisze: Wektor \(\displaystyle{ c}\) możesz sobie zapisać jako \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3)}\) i sprawdzić kiedy jest liniowo niezależny
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
baza wektorów
Masz 3 wektory w przestrzeni trójwymiarowej, na sprawdzenie liniowej niezależności jest kilka sposobów. Nie pamiętasz żadnego?
baza wektorów
wiem jak sprawdzić czy wekory są liniowo niezależne mając liczby. Z tego co napisałeś zrozumiałem że tworze macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&0\\-1&3&5\\a&b&c\end{bmatrix}}\)
ale co z tym dalej zrobić?
liczę tak jak był to wyznacznik i wychodzi mi \(\displaystyle{ 10a-5b+c}\) i nie wiem co to znaczy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&0\\-1&3&5\\a&b&c\end{bmatrix}}\)
ale co z tym dalej zrobić?
liczę tak jak był to wyznacznik i wychodzi mi \(\displaystyle{ 10a-5b+c}\) i nie wiem co to znaczy
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
baza wektorów
Jak wyznacznik jest różny od zera to wektory są liniowo niezależne. Teraz dobierz tak parametry aby wyznacznik był niezerowy i po zadaniu.