Proszę o pomoc w wyznaczeniu macierzy \(\displaystyle{ X}\) która jest niewiadoma
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&1\\-2&-2\end{bmatrix} \cdot X \cdot \begin{bmatrix} 1&-3\\2&-6\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-6\\4&-12\end{bmatrix}}\)
wiem że trzeba obliczyc z macierzy A i B macierze odwrotne, ale \(\displaystyle{ detA}\) i \(\displaystyle{ detB}\) są równe 0 czy to znaczy ze nie da sie rozwiązać zadania, czy jest jakiś inny sposób. Proszę o szybką odpowiedź bo jutro egzamin;)
Mnożenie macierzy A*X*B=C
Mnożenie macierzy A*X*B=C
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 11:24 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach