Witam.
Mam takie zadanie, lecz w książce, którą posiadam nie ma takiego zadania.
Otóż mam podane dwa wektory
\(\displaystyle{ \vec{u}}\) = (1, -2, 0)
\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = (3, -5, -1)
Mam odnaleźć wektor prostopadły do tych wektorów o długości równej 6.
Nie ma za bardzo pomysłu jak wykonać to zadanie.
Proszę o wskazówki albo o rozwiązanie krok po kroku.
Pozdrawiam vec{}
Znaleźć wektor prostopadły o określonej długości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Znaleźć wektor prostopadły o określonej długości.
iloczyn skalarny policz
\(\displaystyle{ v o b= 0}\)
\(\displaystyle{ u o b= 0}\)
\(\displaystyle{ b=[x,y,z]}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2+z^2}=6}\) dostaniesz uklad 3 rownan i niewiadome
\(\displaystyle{ [a,b,c] o [d,e,f]= a \cdot d + b \cdot e + c \cdot f}\)
\(\displaystyle{ v o b= 0}\)
\(\displaystyle{ u o b= 0}\)
\(\displaystyle{ b=[x,y,z]}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2+z^2}=6}\) dostaniesz uklad 3 rownan i niewiadome
\(\displaystyle{ [a,b,c] o [d,e,f]= a \cdot d + b \cdot e + c \cdot f}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
Znaleźć wektor prostopadły o określonej długości.
sushi pisze:iloczyn skalarny policz
\(\displaystyle{ v o b= 0}\)
\(\displaystyle{ u o b= 0}\)
\(\displaystyle{ b=[x,y,z]}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2+z^2}=6}\) dostaniesz uklad 3 rownan i niewiadome
\(\displaystyle{ [a,b,c] o [d,e,f]= a \cdot d + b \cdot e + c \cdot f}\)
Nie za bardzo orientuje się w metodzie, którą zaprezentowałeś. Mógłbyś to jeszcze jaśniej napisać bądź zaproponować mniej skomplikowaną metodę?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Znaleźć wektor prostopadły o określonej długości.
jak nie wiesz co to iloczyn skalarny, to widac nie uwazales na zajeciach
"o" oznacza iloczyn skalarny dwoch wektorow; pod spodem rozpisalem jak sie go liczy
"o" oznacza iloczyn skalarny dwoch wektorow; pod spodem rozpisalem jak sie go liczy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
Znaleźć wektor prostopadły o określonej długości.
Można wziąć iloczyn wektorowy wektorów \(\displaystyle{ v, u}\). On jest zawsze prostopadły do podanych dwóch. Potem wystarczy odpowiednio go przeskalować, żeby miał długość \(\displaystyle{ 6}\).