Zapisz macierz tego odwzorowania przy podanych bazach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
cyber2hot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2007, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Zapisz macierz tego odwzorowania przy podanych bazach

Post autor: cyber2hot »

Dane jest odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ f : R^{3} \rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x_{1},x_{2},x_{3})=(x_{1}+x_{2},2x_{3})}\) przy bazach:

\(\displaystyle{ B_{1} = [{(1,2,0),(0,4,3),(1,0,6)]}\)
\(\displaystyle{ B_{2} = [(1,0),(0,1)]}\)

Zapisz macierz tego odwzorowania przy bazach \(\displaystyle{ B_{1},B_{2}}\).
Podaj \(\displaystyle{ Kerf, dimKerf, Imf, dimImf}\) dla tego przekształcenia.

Za pomoc z góry dziękuje.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Zapisz macierz tego odwzorowania przy podanych bazach

Post autor: xanowron »

Druga baza to baza kanoniczna więc chyba nie będzie problemu, musisz podziałać przekształceniem na bazę \(\displaystyle{ B_1}\)
A jądro i obraz liczy się z definicji (wymiary jądra i obrazu można wyznaczyć mając macierz)
ODPOWIEDZ