Niezaleznosc liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
meririm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 sty 2011, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lim
Podziękował: 1 raz

Niezaleznosc liniowa

Post autor: meririm »

Prosze o pomoc z zadaniem:

Sprawdz, czy wektory
\(\displaystyle{ v_{1} =(1; 2; 3); v_{2} = (0;-1; 4); v_{3} = (1;-1; 0); v_{4} = (1; 1; 1) \in R^4}\) sa liniowo niezalezne.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, o 10:33 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenie matematyczne zamieszczaj w klamrach [latex]...[/latex]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Niezaleznosc liniowa

Post autor: »

meririm pisze: \(\displaystyle{ v_{1} =(1; 2; 3); v_{2} = (0;-1; 4); v_{3} = (1;-1; 0); v_{4} = (1; 1; 1) \in R^4}\)
Te wektory należą do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\), a nie do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\). Więc z uwagi na to, że jest ich więcej niż trzy, nie mogą być liniowo niezależne.

Q.
ODPOWIEDZ