Proszę o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania. Mam koło jutro i nie umiem go rozwiązać.
1.Podaj rozwiązanie bazowe i szczególne nastepującego równania: (obojętnie jakim sposobem)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + y + 3z = 14 \\
y - z = 6 \\
x + y + z = 10 \end{cases}}\)
Będę bardzo wdzięczna naprawde !!! Pozdrawiam
Układy równań ..
Układy równań ..
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, o 09:57 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Układy równań ..
wrzuć to do macierzy najpierw jako rozszerzenie tworząc układ jednorodny eliminacja poskracaj i jedna zmienną zamień na parametr później do tak otrzymanej bazy dodaj odpowiednie liczby z macierzy rozszerzonej i będziesz miała rozwiązanie ogólne.
rozumiesz czy potrzebujesz żeby Ci rozwiązać?
rozumiesz czy potrzebujesz żeby Ci rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Układy równań ..
no popatrz:P co prawda koło dziś... to trochę późno chyba pisze.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&3\\0&1&-1\\1&1&1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)
po przekształceniach wyjdzie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&-1\\1&0&2\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\end{array}\right]}\) te zera miały być w pionie jako macierz rozszerzona mi nie wyszła:)
z tego mamy:
\(\displaystyle{ x=-2z \wedge y=z}\)
niech \(\displaystyle{ z=a, a \in R}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2a&a&a\\\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&1&1\end{array}\right]*a}\)
teraz ogolne rozwiązanie \(\displaystyle{ (-2a+14,a+6,a+10)}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&3\\0&1&-1\\1&1&1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)
po przekształceniach wyjdzie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&-1\\1&0&2\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\end{array}\right]}\) te zera miały być w pionie jako macierz rozszerzona mi nie wyszła:)
z tego mamy:
\(\displaystyle{ x=-2z \wedge y=z}\)
niech \(\displaystyle{ z=a, a \in R}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2a&a&a\\\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&1&1\end{array}\right]*a}\)
teraz ogolne rozwiązanie \(\displaystyle{ (-2a+14,a+6,a+10)}\)
Układy równań ..
niestety nie rozumiem od momentu: "z tego mamy:..."
i gdzie rozwiazanie bazowe i szczególne??? prosze o pomoc moi drodzy !
i gdzie rozwiazanie bazowe i szczególne??? prosze o pomoc moi drodzy !