Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kratos666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2011, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzowe

Post autor: kratos666 »

Witam

Mam równanie \(\displaystyle{ AXA^{-1}=B^2}\)
czy rozwiązanie takie jest poprawne ? \(\displaystyle{ X=A^{-1}B^2A}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ AXA^{-1}=B^2 \\
AX=B^2\left( A^{-1}\right)^{-1}=B^2 A \\
X=A^{-1} B^2 A}\)


Jest ok.
kratos666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2011, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzowe

Post autor: kratos666 »

To mam jeszcze jeden problem tylko w innym zadaniu
\(\displaystyle{ AB-XA=A^{-1}}\)
czy to będzie \(\displaystyle{ X=A^{-1}B^{-1}A^{-1}A^{-1}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Lbubsazob »

To będzie jakoś tak:
\(\displaystyle{ AB-XA=A^{-1} \\
AB-A^{-1}=XA \\
\left( AB-A^{-1}\right)A^{-1}=X}\)
ODPOWIEDZ