czy płaszczyzna może mieć więcej niż jedno rown. parametrycz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Karka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

czy płaszczyzna może mieć więcej niż jedno rown. parametrycz

Post autor: Karka »

Pytanie jak w temacie,mam zadanie:
Plaszczyzna przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1,4,1)}\) i jest prostopadład do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi :x-y+6z-12=0}\). Mam napisac rownanie parametryczne. Rozwiazanie w Skoczylasie jest takie, że znaleziono wektor normalny:
\(\displaystyle{ \vec{n}=(1,-1,6)}\)
i 2 wektory prostopadle do \(\displaystyle{ \vec{n}}\):
\(\displaystyle{ \vec{a}=(1,1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b}=(0,6,1),}\).

Ja natoamist, rozwiązując zadanie wektorowi \(\displaystyle{ \vec{b}}\) przyporzadkowałam wspolrzedne: \(\displaystyle{ (6,0,1)}\).
W rozwiazaniu rownanie wyszlo takie:
\(\displaystyle{ (x,y,z)=(-1,4,1)+s(1,1,0)+t(0,6,1)}\)
A ja mam takie:
\(\displaystyle{ (x,y,z)=(-1,4,1)+s(1,1,0)+t(6,0,1)}\)

Czy to znaczy, że mogą być 2 rownania parametryczne tej samej plaszczyzny?
ODPOWIEDZ