mam problem z jednym zadankiem. czy moglibyscie pomóc ?? Z góry dziekuje.
1. Niech f: [-2,3]→[-10,2], f(x)=-x� + 1. Czy f jest suriekcją, iniekcją bądź bijekcją? Niech
A=[-1,2], B=[-6,2]. Wyznaczyć f(A) oraz f^-1 (B).
obrazy funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 11:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xyz
- Podziękował: 2 razy
obrazy funkcji
f nie jest injekcją bo np. f(-1)=f(1)=0 nie jest też suriekcją ponieważ
w przedziale [-2,3] nie istnieje liczba taka, że f(x)=-10. A co za tym idzie nie jest także bijekcją.
f(A)=[-3;0]
f^-1(B)=[-2;\(\displaystyle{ sqrt{5}}\)] chyba
w przedziale [-2,3] nie istnieje liczba taka, że f(x)=-10. A co za tym idzie nie jest także bijekcją.
f(A)=[-3;0]
f^-1(B)=[-2;\(\displaystyle{ sqrt{5}}\)] chyba
obrazy funkcji
ok dzieki ale moglbys jeszcze napisac jak sie f(a) i f^-1(b) wyznacza. z gory dzieki.