Licząc rząd macierzy i dokonujac kilku elementarnych operacji doprowadzilem macierz do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}0&1&1&1&6\\1&0&2&1&-2\\0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
I teraz moje pytanie jest następujące, czy rząd jest równy 2? ; >
Wiem, ze macierz powinienem doprowadzić do macierzy schodkowej, ale to na aż taką niewyglada . Proszę o odpowiedź.
Rząd macierzy - pytanie odnośnie rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Rząd macierzy - pytanie odnośnie rozwiązania
Możesz w sumie zostawić tak, bo to już widać że jest 2. Ale jak by to był kolos albo inny egzamin to niektórzy prowadzący potrafią się czepiać
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Rząd macierzy - pytanie odnośnie rozwiązania
Ale widać to na podstawie tych dwóch wierszy gdzie są same 0, czy w jaki sposób?
Bo wlasnie przygotowuje się do egzaminu. I natrafilem na taki problemik. ; PP
Bo wlasnie przygotowuje się do egzaminu. I natrafilem na taki problemik. ; PP
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Rząd macierzy - pytanie odnośnie rozwiązania
Co to jest rząd macierzy? Stopień największego niezerowego minora, więc chyba widać że największy ma stopień 2. Ale osobiście doradzam doprowadzać do postaci schodkowej bo egzaminatorzy potrafią się czepiać
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Rząd macierzy - pytanie odnośnie rozwiązania
Czy to jest poprawnie wyliczone? :>
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\3&2&8&5&6\\2&2&6&4&6\end{array}\right]
\rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\3&2&8&5&6\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\1&1&3&2&4\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\0&0&0&0&0\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\1&0&2&1&-2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}0&1&1&1&6\\1&0&2&1&-2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}0&1&1&1&6\\1&0&2&1&-2\\0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\3&2&8&5&6\\2&2&6&4&6\end{array}\right]
\rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\3&2&8&5&6\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\1&1&3&2&4\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\0&0&0&0&0\\0&1&1&1&6\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\2&1&5&3&2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}1&1&3&2&4\\1&0&2&1&-2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}0&1&1&1&6\\1&0&2&1&-2\\0&1&1&1&6\\0&0&0&0&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccccc}0&1&1&1&6\\1&0&2&1&-2\\0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)