Wektory liniowo niezależne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
revell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 25 razy

Wektory liniowo niezależne

Post autor: revell »

Niech \(\displaystyle{ \vec{x_{1}}}\), \(\displaystyle{ \vec{x_{2}}}\) będą wektorami liniowo niezależnymi. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \lambda}\) wektory \(\displaystyle{ \lambda \vec{x_{1}}+\vec{x_{2}}}\), \(\displaystyle{ \vec{x_{1}}+\lambda \vec{x_{2}}}\) są liniowo niezależne?
Jak rozwiązać tego typu zadanie?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wektory liniowo niezależne

Post autor: pyzol »

Możesz policzyć wyznacznik macierzy.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}
\lambda &1\\
1&\lambda
\end{array}\right]}\)

Lub rozwiązać takie cosik.
Jeśli są linowo zależne to:
\(\displaystyle{ \alpha(\labda x_1+x_2)=(x_1+\lambda x_2)\\
(\alpha\lambda -1)x_1+(\alpha-\lambda)x_2=0}\)

Ale wektory \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) są niezależne i żeby wyszedł wektor zerowy musi być spełnione:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\alpha\lambda-1=0 \\ \alpha-\lambda=0 \end{cases}}\)
revell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 25 razy

Wektory liniowo niezależne

Post autor: revell »

Mógłbyś jeszcze napisać z czego wynika ta macierz?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wektory liniowo niezależne

Post autor: pyzol »

A miałeś coś takiego jak baza. Ta macierz to zapis dwóch wektorów za pomocą wektorów bazowych.
Tak jak możesz sprawdzać niezależność wektorów [0,1],[3,2] za pomocą wyznacznika. To samo możesz zrobić dla takich wektorów. O ile tworzą one bazę.
ODPOWIEDZ