Rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy+xz=8- x^2 \\ xy+yz=12- y^2 \\ yz+zx=-4- z^2 \end{cases}}\)
Sory że nie ma klamry ale nie wiedziałem jak zrobić z 3 linijkami.
Tak jak z dwoma w zasadzie... Althorion
Rozwiąż układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzupia
- Podziękował: 19 razy
Rozwiąż układ równań
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 21:53 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(x+y+z)=8 \\ y(x+y+z)=12\\z(x+y+z)=-4 \end{cases}}\)
A tu można nawet zgadnąć rozwiązanie.
A jak nie chcesz zgadywać, to możesz sobie podzielić jedno równanie przez drugie.
Możesz też dodać wszystkie do siebie otzrymasz coś takiego:
\(\displaystyle{ x(x+y+z)+y(x+y+z)+z(x+y+z)=16\\
(x+y+z)(x+y+z)=16\\
x+y+z=4 \vee x+y+z=-4}\)
I teraz wróć do układu równań i podstaw.
A tu można nawet zgadnąć rozwiązanie.
A jak nie chcesz zgadywać, to możesz sobie podzielić jedno równanie przez drugie.
Możesz też dodać wszystkie do siebie otzrymasz coś takiego:
\(\displaystyle{ x(x+y+z)+y(x+y+z)+z(x+y+z)=16\\
(x+y+z)(x+y+z)=16\\
x+y+z=4 \vee x+y+z=-4}\)
I teraz wróć do układu równań i podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzupia
- Podziękował: 19 razy