macierze macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
martoonia23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2011, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oka

macierze macierze

Post autor: martoonia23 »

1) Obliczyć:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 0 & 1 & 0 \\ -1 & 1 & 1 & -1 \\ 1& 0 & 1 & 1 \\ 0 & 1 & 1 & 1 \end{bmatrix}}\)

2) Obliczyć \(\displaystyle{ A^{-1} \cdot B}\) jeśli:

\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}-1&0&1\\1&-1&1\\0&1&0\end{bmatrix} \\
B=\begin{bmatrix}1&1&\\2&1\\-1&0\end{bmatrix}}\)


Czy ktoś chciałby spróbować mi to rozwiązać?? dzięki za zainteresowanie
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 21:51 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

macierze macierze

Post autor: Althorion »

Ad 1.:
Od trzeciej kolumny odjąć pierwszą, rozwinąć Laplace'em. Dalej od drugiej trzecią i znowu Laplace'em. Potem już widać.

Ad 2.:
Z czym konkretnie masz tutaj problem?
martoonia23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2011, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oka

macierze macierze

Post autor: martoonia23 »

jesli chodzi o Ad 2 to nie mam pojęcia jak mam to rozpisać mając \(\displaystyle{ A^{-1} \cdot B}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

macierze macierze

Post autor: xanowron »

Liczysz macierz odwrotną do \(\displaystyle{ A}\) i mnożysz ją przez \(\displaystyle{ B}\). Nie umiesz odwrócić macierzy czy ich pomnożyć?
ODPOWIEDZ