Czy wektory są liniowo niezależne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kkingstoun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 29 maja 2008, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 1 raz

Czy wektory są liniowo niezależne.

Post autor: kkingstoun »

Dane są 4 wektory w przestrzenie R3 a = [ 0;-3;1], b = [ 0; 0 ; 0 ] c = [2;1;-1] d = [-2;-7; 3]. Które zbiory są zbiorami wektórów niezależnych liniowo.
1. {b } - ….
2. {d,c} - …
3. {a,c,d} - …
4. {a,b} - …
5. {d} - ….

Mam trochę problem z liczeniem rzędów, ponieważ tego nie przerabialiśmy na ćwiczeniach (liczyliśmy to metodą równań wektorowych --> chodzi mi o podstawianie do alfy.)
1 . Rz = 0 nie niezależne
2. Rz = 2 niezależne
3. Rz = 2 nie niezależne
4. Rz = 1 nie niezależne
5. Rz = 1 nie niezależne

W pierwszym i ostatnim przypadku nie wiem, jak to definiować gdy mamy tylko jeden wektor, czyli macierz z 3'ma kolumnami i jednym wierszem.

Poprawnie policzyłem?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Czy wektory są liniowo niezależne.

Post autor: JankoS »

kkingstoun pisze: W pierwszym i ostatnim przypadku nie wiem, jak to definiować gdy mamy tylko jeden wektor, czyli macierz z 3'ma kolumnami i jednym wierszem.

Poprawnie policzyłem?
Nie bardzo
1. nie niezależne
2. niezależne
3. niezależne
4. nie niezależne
5. niezależne.
Jeżeli taka macierz nie jest zerowa, to jej rząd jest 1.
kkingstoun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 29 maja 2008, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 1 raz

Czy wektory są liniowo niezależne.

Post autor: kkingstoun »

Możesz napisać jakie według Ciebie są rzędy tych macierzy, ponieważ ja sprawdzałem w wolframie rzędy i się zgadzały. Z ostatnim się zgadzam, małe niedopatrzenie. Jednak w 3'cim rząd macierzy jest równy dwa, a wektory są trzy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34283
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Czy wektory są liniowo niezależne.

Post autor: Jan Kraszewski »

JankoS pisze:3. niezależne
Raczej nie, \(\displaystyle{ c+d=2a}\).

JK
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Czy wektory są liniowo niezależne.

Post autor: JankoS »

Faktycznie wektory a, c, d są liniowo zależne. Gdzieś się pomyliłem przy przepisywaniu. Przepraszam.
ODPOWIEDZ