Rozwiązać równanie metodą macierzową
\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{cc}3&-1\\-2&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}0\\-2\end{array}\right]^T}\)
Rozwiązać równanie metodą macierzową
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiązać równanie metodą macierzową
X=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0\\-2\end{array}\right] ^{T}}\)*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-1\\-2&1\end{array}\right]^{-1}}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Rozwiązać równanie metodą macierzową
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ XA=B^T}\)
Wiemy, że zachodzi: \(\displaystyle{ AA^{-1}=A^{-1}A=I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą jednostkową.
Pamiętając, że mnożenie macierzy nie jest przemienne tzn.: \(\displaystyle{ AB\neq BA}\) mamy:
\(\displaystyle{ XAA^{-1}=B^TA^{-1}\\
XI=X\\
X=B^TA^{-1}}\)
\(\displaystyle{ XA=B^T}\)
Wiemy, że zachodzi: \(\displaystyle{ AA^{-1}=A^{-1}A=I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą jednostkową.
Pamiętając, że mnożenie macierzy nie jest przemienne tzn.: \(\displaystyle{ AB\neq BA}\) mamy:
\(\displaystyle{ XAA^{-1}=B^TA^{-1}\\
XI=X\\
X=B^TA^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązać równanie metodą macierzową
Ok rozumie,
Poźniej wychodzi mi mnożenie x=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0\\-2\end{array}\right] ^{T} \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\2&3\end{array}\right]}\) i ostatnie pytanie tej pierwszej macierzy nie transponuje?? Mam rozumiec ze robie to poxniej a w wyniku otrzymam x i y?
Poźniej wychodzi mi mnożenie x=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0\\-2\end{array}\right] ^{T} \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\2&3\end{array}\right]}\) i ostatnie pytanie tej pierwszej macierzy nie transponuje?? Mam rozumiec ze robie to poxniej a w wyniku otrzymam x i y?