Twierdzenie Clamera
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
dwa zadania na układach równań:
1. (6pkt) Stosując twierdzenie Clamera rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
2. (10pkt) W zbiorze R rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z=7t=5\\6x-3y+z-4t=7\\4x-2y+14z-31t=18\end{cases}}\)
W pierwszym wierszu występuje =7t nie wiem czy to błąd w druku czy też celowe. Zwróćcie na to uwagę bo może to być inny znak.
1. (6pkt) Stosując twierdzenie Clamera rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
2. (10pkt) W zbiorze R rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z=7t=5\\6x-3y+z-4t=7\\4x-2y+14z-31t=18\end{cases}}\)
W pierwszym wierszu występuje =7t nie wiem czy to błąd w druku czy też celowe. Zwróćcie na to uwagę bo może to być inny znak.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 20:49 przez KOZACKI BOHUN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Twierdzenie Clamera
1. Wzory Cramera, najpierw wyznacznik główny\(\displaystyle{ W}\), później kolejno \(\displaystyle{ W_{x}, W_{y}, W_{z}}\)z tego masz:\(\displaystyle{ x=\frac{W_{x}}{W}}\)
2. raczej nie błąd, masz dzięki temu 4 równania i 4 niewiadome, można policzyć tak jak wyżej
2. raczej nie błąd, masz dzięki temu 4 równania i 4 niewiadome, można policzyć tak jak wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
co do pierwszego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=11}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=18}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{18}{11}}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-7}{11}}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&2\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{11}}\)
obliczenia dobrze zrobiłem czy gdzieś się wkradł błąd?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=11}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=18}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{18}{11}}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-7}{11}}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&2\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{11}}\)
obliczenia dobrze zrobiłem czy gdzieś się wkradł błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Twierdzenie Clamera
wyznacznik \(\displaystyle{ W}\) musisz poprawić, źle policzone, a wyznacznik \(\displaystyle{ W_{x}}\) źle wygenerowałeś, sprawdzam resztę-- 8 lut 2011, o 21:58 --w \(\displaystyle{ W_{y}}\)i\(\displaystyle{ W_{z}}\) też nakłamałeś, popraw
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
a teraz?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=1}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{1}=2}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-7}{1}=1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&2\end{array}\right|=-3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{-3}{1}=-3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=1}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{1}=2}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-7}{1}=1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&2\end{array}\right|=-3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{-3}{1}=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Twierdzenie Clamera
jeszcze raz popraw, tzn. wyznacznik \(\displaystyle{ W}\) jest OK. tylko teraz bardziej uważaj, jak zamieniasz odpowiednie kolumny, wynik w \(\displaystyle{ W_{x}}\) masz dobrzy ale wyznacznik źle napisany, \(\displaystyle{ W_{y}, W_{z}}\) jest jeszcze źle, mylisz ostatnią cyfrę w tej kolumnie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
\(\displaystyle{ W _{x}}\) nie rozumiem. Nie wychodzi 2?
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-1}{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&1\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{1}=3}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-1}{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&1\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{1}=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Twierdzenie Clamera
teraz \(\displaystyle{ W_{y}}\) i \(\displaystyle{ W_{z}}\) OK, a co do \(\displaystyle{ W_{x}}\) to wychodzi 2, tylko w lewym dolnym rogu macierzy powinieneś mieć 1, a nie -3, i dopiero wynik jest równy 2
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
aha tak źle edytował ostatniego posta i nie zauważyłem błędu:) więc rozumiem że teraz jest dobrze:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=1}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\1&-1&2\end{array}\right|=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{1}=2}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-1}{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&1\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{1}=3}\)
więc zabieram się do drugiego:)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y+ z=4\\2x+y-z=0\\-3x-y+2z=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&1&-1\\-3&-1&2\end{array}\right|=1}\)
\(\displaystyle{ W _{x} =\left|\begin{array}{ccc}4&1&1\\0&1&-1\\1&-1&2\end{array}\right|=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{1}=2}\)
\(\displaystyle{ W _{y} =\left|\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&0&-1\\-3&1&2\end{array}\right|=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-1}{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ W _{z} =\left|\begin{array}{ccc}1&1&4\\2&1&0\\-3&-1&1\end{array}\right|=3}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{1}=3}\)
więc zabieram się do drugiego:)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 22:49 przez KOZACKI BOHUN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
a tak zapomniałem minusa - poprawione.
co do:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z=7t=5\\6x-3y+z-4t=7\\4x-2y+14z-31t=18\end{cases}}\)
można z tego zrobić coś takiego? dobrze rozumiem?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&-1&3&7\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\\0&0&0&7\end{array}\right|}\)
co do:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z=7t=5\\6x-3y+z-4t=7\\4x-2y+14z-31t=18\end{cases}}\)
można z tego zrobić coś takiego? dobrze rozumiem?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&-1&3&7\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\\0&0&0&7\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Twierdzenie Clamera
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&-1&3&-7\\2&-1&3&0\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\end{array}\right|}\)-- 8 lut 2011, o 23:02 --chociaż ten też jest chyba ok, niech to ktoś sprawdzi :\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&-1&3&-7\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\\0&0&0&7\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
ok. Więc można od 1 wiersza odjąć 2 i wychodzi?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}0&0&0&-7\\2&-1&3&0\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\\0&0&0&7\end{array}\right|}\)
i dalej korzystać z twierdzenia Laplace?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}0&0&0&-7\\2&-1&3&0\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\\0&0&0&7\end{array}\right|}\)
i dalej korzystać z twierdzenia Laplace?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie Clamera
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}0&0&0&-7\\2&-1&3&0\\6&-3&1&-4\\4&-2&14&-31\end{array}\right|}\)
wybacz ten Latex to dla mnie jest mało czytelny i przez to tak się gubię przy edycji
wybacz ten Latex to dla mnie jest mało czytelny i przez to tak się gubię przy edycji