Serdecznie proszę o pomoc.
1. znajdź wszystkie macierze A, takie że:
\(\displaystyle{ a) \begin{bmatrix} 1&1\\0&1\end{bmatrix} \cdot A = A \cdot \begin{bmatrix} 1&1\\0&1\end{bmatrix}
b) A \cdot \begin{bmatrix} 0&1\\1&0\end{bmatrix} = A}\)
2. a) Czy dla dowolnych macierzy \(\displaystyle{ A, B \in M _{nxn} (R)}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \left| A + B\right| = \left| A\right| + \left| B\right|}\) ?
Podaj przykład macierzy \(\displaystyle{ A, B \in M _{2x2} (R)}\), dla których zachodzi powyższa równość.
b) Czy dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ c \in R}\) i dowolnej macierzy \(\displaystyle{ A \in M _{nxn} (R)}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \left| c \cdot A\right| = c \cdot \left| A\right|}\) ?
2 zadania z macierzy
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
2 zadania z macierzy
2a) \(\displaystyle{ det( \begin{bmatrix} 0&1\\0&0\end{bmatrix} + \begin{bmatrix} 1&0\\0&0\end{bmatrix} ) = det( \begin{bmatrix} 0&1\\0&0\end{bmatrix} ) + det( \begin{bmatrix} 1&0\\0&0\end{bmatrix} )}\)
2b) \(\displaystyle{ \left| 2 \cdot I_{2} \right| \neq 2 \cdot \left| I_{2}\right|}\)
2b) \(\displaystyle{ \left| 2 \cdot I_{2} \right| \neq 2 \cdot \left| I_{2}\right|}\)
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
2 zadania z macierzy
\(\displaystyle{ det( \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} + \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} ) \neq det( \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} ) + det( \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania z macierzy
Prosiłbym o sprawdzenie zadania 1b
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 0&1\\1&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix} \Rightarrow a=b \wedge c=d.}\)
więc są to wszystkie macierze, spełniające powyższe warunki?-- 9 lut 2011, o 00:56 --podbijam, proszę o spr.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 0&1\\1&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix} \Rightarrow a=b \wedge c=d.}\)
więc są to wszystkie macierze, spełniające powyższe warunki?-- 9 lut 2011, o 00:56 --podbijam, proszę o spr.