Rozkład LU

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
andziorex88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2011, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Rozkład LU

Post autor: andziorex88 »

Potrzebuję, może nie tyle pomocy co wytłumaczenia jednej dośc istotnej rzeczy, z którą nie mogę sobie poradzić... Mianowicie:


\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}A\end{array}\right|}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&10&0\\12&26&4\\0&9&12\end{array}\right]}\) = 72*26-54*4=1872-216=1656

No i takie pytanie, skąd się wziął ten wynik 1656, gdyż wyznacznik tej macierzy jest 216?
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Rozkład LU

Post autor: mazurxD »

nie wiem skąd to masz, ale może ktoś się po prostu pomylił? wygląda na to, że ktoś nie odjął 1440
andziorex88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2011, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Rozkład LU

Post autor: andziorex88 »

Hmm nie sądzę, bo robił to matematyk na uczelni i dlatego się zastanawiam, bo mi się też to nie zgadza...

Zadanie brzmiało:

Dla macierzy:

A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&10&0\\12&26&4\\0&9&12\end{array}\right]}\)

Znaleźć rozkład LU.

Wiem ogólnie ja to zadanie zrobić jeśli chodzi o wyliczenie d11, d12, d13 itd., ale nie potrafię właśnie zrozumieć skąd te 1656?
andziorex88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2011, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Rozkład LU

Post autor: andziorex88 »

Hmm nie sądzę, bo robił to matematyk na uczelni i dlatego się zastanawiam, bo mi się też to nie zgadza...

Zadanie brzmiało:

Dla macierzy:

A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&10&0\\12&26&4\\0&9&12\end{array}\right]}\)

Znaleźć rozkład LU.

Wiem ogólnie ja to zadanie zrobić jeśli chodzi o wyliczenie d11, d12, d13 itd., ale nie potrafię właśnie zrozumieć skąd te 1656?-- 7 lut 2011, o 19:59 --Hmm nie sądzę, bo robił to matematyk na uczelni i dlatego się zastanawiam, bo mi się też to nie zgadza...

Zadanie brzmiało:

Dla macierzy:

A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&10&0\\12&26&4\\0&9&12\end{array}\right]}\)

Znaleźć rozkład LU.

Wiem ogólnie ja to zadanie zrobić jeśli chodzi o wyliczenie d11, d12, d13 itd., ale nie potrafię właśnie zrozumieć skąd te 1656?
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Rozkład LU

Post autor: mazurxD »

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\2&1&0\\0&1,5&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}6&10&0\\0&6&4\\0&0&6\end{array}\right]}\), jeżeli dobrze to napisałem, to nadal zostaję przy swojej wersji, że ktoś zapomniał tam czegoś odjąć
andziorex88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2011, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Rozkład LU

Post autor: andziorex88 »

Czyli tak jak ja to wyliczyłam powinno być 216 prawda??
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Rozkład LU

Post autor: mazurxD »

tak, moim zdaniem Twój wynik jest poprawny tzn. 216, ale nie mam ogromnego doświadczenia w tej dziedzinie
ODPOWIEDZ