wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
Mam pytanko, czy w macierz 4x4 mozna wyznaczyć np element \(\displaystyle{ c_{21}}\) tak samo jak w 3x3 czyli biorąc wiersz z pierwszej macierzy i mnożąc przez kolumne z drugiej, ta metoda wydaje mi się najłatwiejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
Ty mówisz o wyznaczaniu elementów iloczynu macierzy? Może podaj przykład ten o którym myślisz pisząc "tak samo jak". Co to jest pierwsza i druga macierz? Jakie mają wymiary?
wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
O to treść
C=AB,D=BA
\(\displaystyle{ A=\begin{vmatrix} 1&2&0&3\\2&-1&0&2\\0&3&2&1\\1&0&2&0\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{vmatrix} 3&1&2&0\\-1&-2&0&5\\4&1&0&1\\1&7&5&3\end{vmatrix}}\)
Wyznaczyć elementy
\(\displaystyle{ c _{23}=}\)
\(\displaystyle{ d _{33}=}\)
C=AB,D=BA
\(\displaystyle{ A=\begin{vmatrix} 1&2&0&3\\2&-1&0&2\\0&3&2&1\\1&0&2&0\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{vmatrix} 3&1&2&0\\-1&-2&0&5\\4&1&0&1\\1&7&5&3\end{vmatrix}}\)
Wyznaczyć elementy
\(\displaystyle{ c _{23}=}\)
\(\displaystyle{ d _{33}=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
Robi się tak jak mówisz, to po prostu mnożenie macierzy i zawsze działa (o ile da się pomnożyć macierze)
wyznaczanie elementu z macierzy 4x4 tak jak w 3x3?
Właśnie jak jest z tymi zasadami bo mi sie to trochę mota...Macierz może być odwrotna kiedy jeśli wyznacznik jest \(\displaystyle{ \neq0}\) a do działań dodawanie itp. liczy się tylko budowa(nie można działać na np. \(\displaystyle{ 2x3+3x3}\)), prawda?